Hlavní obsah

Britská rozvědka sledovala premiéra Wilsona

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská kontrarozvědka MI5 protizákonně sledovala premiéra Harolda Wilsona, který stál v čele vlády v letech 1964 - 1970 a 1974 - 1976. Uvádí to kniha Christophera Andrewa The Defence of the Realm (Obrana království).

Foto: Profimedia.cz

Bývalý britský premiér Harold Wilson

Článek

Andrew napsal, že MI5 začala sledovala Wilsona od roku 1945 kvůli stykům se sovětskými diplomaty, obchodníky a novináři pracujícími pro KGB, a založila na něho složku vedenou kvůli utajení pod jménem Norman John Worthington.

Wilson se netajil podezřeními,že ho MI5 odposlouchává a připravuje vůči němu úklady.  „V tuto chvíli mě slyší tři lidé - ty, já a MI5,“ řekl v roce 1974 svému příteli. Wilsonova doktrína, zakazující odposlech poslanců, platí dodnes.

„Ačkoli MI5 neodposlouchávala premiéra a nikdy ho aktivně nevyšetřovala, vedla o něm složku, v níž mimo jiné zaznamenávala jeho minulé styky s komunisty, důstojníky KGB a dalšími Rusy,“ uvedl autor knihy, který měl přístup ke složkám MI5, jež knihu autorizovala.

Andrew popřel tvrzení, která dříve zveřejnil v knize Spycatcher (Lovec špiónů) někdejší důstojník MI5 Peter Wright, že se kontrašpionáž snažila donutit Wilsona odstoupit z čela vlády, protože ho podezřívala, že je nakloněn komunistické ideologii.

Wilson, Oxfordem vychovaný ekonom, vstoupil poprvé do parlamentu v roce 1945 jako 29letý. Jako 31letý se stal nejmladším ministrem v dějinách země. Zemřel v roce 1995.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám