Hlavní obsah

Britská libra před referendem rekordně posílila

– Londýn

Britská libra zažila v pondělí nejprudší růst za poslední desetiletí, vůči dolaru posílila o dvě procenta. Podle listu The Financial Times k tomu přispěly poslední průzkumy před čtvrtečním referendem o setrvání v EU, které ukázaly vyrovnané preference obou táborů a odklonem od brexitu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Libra ke konci odpoledne proti dolaru stoupla o dvě procenta na 1,4673 dolaru, nejvýše za téměř tři týdny, a proti jenu získala 2,4 procenta. Byl to nejsilnější jednodenní nárůst britské měny od prosince 2008. Dostala se tak na úroveň z 3. června.

Co se české měny týče, prodávala se v pondělí jedna libra za 35,1 koruny, v pátek končilo obchodování podle serveru Patria na 34,4 koruny za libru.

Na začátku června libra k dolaru padala a minulý týden se dostala na hranice 1,41 dolaru, už v pátek si ale připsala 1,1 procenta. Banka HBSC přitom v pondělí opět poznamenala, že libra by byla v ohrožení, kdyby Britové odešli. Počítala s až patnáctiprocentním oslabením.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Hlasovací lístek s dotazem, zda má Británie v EU zůstat, anebo z ní odejít.

„Na trhu se obchoduje na základě brexitu,” řekl agentuře Reuters Joseph Trevisani z firmy Worldwide Markets. Podobně se vyjádřila i měnová expertka Rabobank Jane Foleyová: „Je nevyhnutelné, že trhy následují průzkumy. Nemáme moc jiného na čem stavět.“

K růstu libry přispěl odklon voličů od opuštění Evropské unie. Posun voličů směrem k udržení Británie v EU podle agentury Reuters ukázaly tři z šesti průzkumů zveřejněných během víkendu. Ke změně přispěla i vražda poslankyně Jo Coxové, kterou zřejmě spáchal odpůrce EU. I premiér David Cameron, který je pro setrvání, zmínil, že její památka tlačí Británii k setrvání.

Samotný průzkum The Financial Times sestavený na základě ostatních průzkumů ukazuje, že 44 procent Britů je pro setrvání a 44 procent pro odchod.

Se setrváním počítá i sázkový portál Betfair, počítá s ním na 78 procent, zatímco minulý čtvrtek to bylo jen 60 procent.

Odklon od bezpečných aktiv

Investoři, kteří v minulých dnech v rostoucích obavách z vystoupení země z EU přecházeli k bezpečným aktivům, jako je zlato, japonský jen a nejbezpečnější státní dluhopisy, získali znovu chuť jít do rizik. To podpořilo ceny akcií, komodit a ostatních měn. Index londýnské burzy FTSE 100 stoupl o 3,3 procenta a širší, na domácí společnosti více zaměřený FTSE 250 stoupl dokonce o 3,5 procenta. Výnos desetiletých britských dluhopisů na 1,22 procenta.

Paul Lambert u Insight Investment podotkl: „Trh jasně rozhodl, že brexit je negativní pro rizikové investice, negativní pro měny spojené s rizikovými investicemi, negativní pro libru a positivní pro trh s dluhopisy. Návrat k upřednostnění setrvání podpořil libru a rizikové investice. Řekl bych, že tu ještě trochu zbývá kam jít dál, jestliže se rozhodneme hlasovat pro setrvání, pak se můžeme zaměřit na další faktory. Brexit by představoval úplně jiný příběh.“

Reklama

Výběr článků

Načítám