Hlavní obsah

Britové zkusí pacientům s covidem nasadit acylpyrin

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V léčbě pacientů s covidem by se mohla uplatnit kyselina acetylsalicylová, tedy široce rozšířený a levný lék užívání při nachlazení, proti bolesti a zánětu v Česku známý pod obchodním názvem acylpyrin. Upozornil na to britský deník The Guardian.

Foto: David Taneček, ČTK

Odebrané vzorky na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

U pacientů s nemocí covid-19 vyvolanou novým koronavirem je kvůli reaktivnějším krevním destičkám vyšší riziko vzniku a uvolnění krevní sraženiny, která může pacienty zabít nebo u nich vyvolat vážné komplikace. A kyselina acetylsalicylová neboli acylpyrin či v anglosaských zemích aspirin srážlivost krve snižuje.

Česko je v počtu nově nakažených znovu nejhorší v Evropě

Evropa

„Je jednoznačně opodstatněné uvažovat o tom, že by mohl být aspirin prospěšný. Je navíc bezpečný, levný a široce dostupný,“ cituje britský list jednoho ze spoluautorů chystaného testování účinku acylpyrinu na vzorku dvou tisíc pacientů s nemocí covid-19.

Nakaženým bude podáváno kromě ostatních léků 150 miligramů kyseliny acetylsalicylové denně a následně bude jejich zdravotní stav porovnán s kontrolním vzorkem jiných dvou tisíc pacientů, kteří budou léčeni standardním způsobem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám