Hlavní obsah

Britové už očkují vakcínou AstraZeneca, EU ji schválí nejdřív v únoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie v pondělí spustila očkování další vakcínou, preparátem vyvinutým ve spolupráci Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca. Kdy se vakcínou začne očkovat v EU není jasné, Evropská léková agentura uvedla, že během ledna ji neschválí. EU má u firmy objednáno 300 milionů dávek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První člověk v Británii dostal vakcínu AstraZenecaVideo: Reuters

 
Článek

Prvním člověkem, který byl v Británii očkován oxfordskou vakcínou od AstraZeneky, se stal v pondělí ráno 82letý Brian Pinker. Látku dostal na půdě Oxfordské univerzitní nemocnice. „Jsem tak potěšen, že jsem dnes dostal vakcínu proti covidu, a jsem doopravdy hrdý, že je to ta vyvinutá v Oxfordu,“ uvedl po očkování Pinker.

„Je to milník v boji proti koronaviru,“ zdůraznil šéf britské Národní zdravotní služby (NHS) Simon Stevens v narážce na fakt, že preparát AstraZeneca lze skladovat v běžných ledničkách, zatímco vakcína Pfizer potřebuje minus 70 stupňů.

Naočkovali jsme už milion lidí – více než zbytek Evropy dohromady
britský premiér Boris Johnson

Britové už stihli podat první dávku vakcíny Pfizer BioNTech více než jednomu milionu lidí. V nejbližším období chce země se 66 miliony obyvatel docílit kapacity až dvou milionů naočkovaných pacientů týdně.

V EU je schválen zatím pouze preparát formy Pfizer BioNTech. Očekává se schválení látky Moderny. Na vakcínu AstraZeneky, která se může skladovat běžně v lednici, si EU bude muset počkat.

Belgickému listu Het Nieuwsblad to potvrdil Noël Wathion, zástupce výkonného ředitele EMA, s tím, že agentura zatím nemá dostatek informací ani k tomu, aby preparát schválila podmínečně.

Johnson nezvládá pandemii, ztratil by mandát i většinu v parlamentu, ukázal průzkum

Evropa

Zda se již nechala naočkovat britská královna Alžběta II., která ve svých 94 letech patří k vysoce rizikové skupině, není zřejmé. Mluvčí Buckinghamského paláce to označila za soukromou záležitost panovnice s tím, že ani v budoucnu k tomu nebude vydávat žádná prohlášení.

Británie patří s Izraelem a Bahrajnem k zemím, kde podávání vakcíny proti covidu postupuje nejrychleji.

„Naočkovali jsme už milion lidí – více než zbytek Evropy dohromady,“ potvrdil premiér Boris Johnson.

Svět čeká na hlavní zbraň proti covidu. Vakcínu od AstraZenecy dostane nejvíc lidí

Domácí

Přesto se ale Británie ještě potýká s další mimořádně silnou vlnou infekce. V sobotu ohlásila 57 725 nových případů, což představuje další denní rekord.

Mnohé z nových infekcí připadají na zmutovanou a nakažlivější variantu koronaviru, zejména v Londýně a na jihu Anglie. Londýnské nemocnice jsou už na pokraji kapacit, když pacienty ošetřují na chodbách nebo lidé musí i hodiny čekat v sanitkách, než se uvolní lůžko.

Znova se staví polní nemocnice

Šéf britského svazu lékařů Andrew Goddard vyzval kliniky po celé zemi, aby se na podobnou situaci také připravily. „Tato nová varianta je zaručeně nakažlivější a šíří se po celé zemi,“ prohlásil.

Foto: Steve Parsons, ČTK/AP

Dvaaosmdesátiletý Brian Pinker byl prvním člověkem naočkovaným preparátem AstraZeneca.

Johnson připustil, že situace je vážná, a upozornil, že Anglii nejspíš čeká zpřísnění protikoronavirových opatření. Na mnohých místech se už znovu zprovozňují polní nemocnice, které byly připraveny loni na jaře a později byly uzavřeny.

Jedna dávka vakcíny může ochránit před covidem. Proč se tedy dávají dvě?

Koronavirus

Premiér přesto vzkázal rodičům, aby dnes poslali děti do škol. Považuje to podle svých slov za bezpečné a za „obrovský přínos pro děti“. Nebezpečí nákazy je „velmi, velmi malé“, dodal Johnson. Zavřené zůstanou jen školy v Londýně a na jihu země, kde se šíří nová va­rianta koronaviru.

Školské odbory ale zaměstnance základních škol varovaly, že vracet se do práce je nebezpečné, a doporučují, aby všechna vzdělávací zařízení přešla na distanční výuku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám