Hlavní obsah

Brit nemůže být otcem dítěte, jež sám porodil

Londýn

Britský soud nepovolil transgenderovému muži Freddymu McConnellovi, aby byl v matrice zapsán jako otec dítěte, které porodil. Tribunál tak potvrdil starší verdikt, podle něhož je osoba, která byla těhotná a porodila dítě, automaticky považována za matku. Informaci přinesl list The Guardian. McConnell rozsudek odmítá a hodlá se proti němu odvolat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dokumentu Mořský koník o McConnellově těhotenství a poroduVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřiatřicetiletý McConnell se narodil jako žena, v roce 2013 však zahájil testosteronovou terapii a o rok později podstoupil oboustrannou mastektomii, tedy odstranění mléčných žláz. Několik let nato jej stát oficiálně uznal jako muže. McConnell si však nenechal odstranit reprodukční orgány, v roce 2017 po vysazení testosteronové terapie otěhotněl a napřesrok porodil dítě.

Na matrice však narazil s požadavkem, aby byl zapsán jako otec dítěte, což vedlo k nyní již dvouleté právní bitvě, která stále není u konce. McConnell a obránci práv sexuálních menšin tvrdí, že soud upírá transgenderovým osobám základní právo na to, aby úřady uznávaly jejich požadované pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Freddy McConnell

Dítě má právo vědět, kdo ho porodil

Podle názoru soudu však dítě musí mít na rodném listě uvedenou matku, jelikož má právo vědět, kdo ho porodil. Soudce se odvolal rovněž na rozhodnutí britského parlamentu, podle nějž je za matku považována vždy osoba, která dítě porodí, což platí rovněž například u matek, jež počaly po umělém vložení cizího oplodněného vajíčka do dělohy.

McConnell tvrdí, že rozhodnutí soudu proti sobě staví práva rodiče a dítěte, což neodpovídá realitě. „Nikdy jsem neslyšel, že by jakýkoliv transgenderový muž, který porodil, chtěl zatajit před svým dítětem jeho původ,“ řekl McConnell. „Je zde předpoklad, že se transgenderové osoby stydí, což není pravda,“ dodal s tím, že bude v právní bitvě pokračovat i kvůli dalším lidem, kteří se ocitli v obdobné situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám