Hlavní obsah

Bouře Ellen pustošila Irsko, v sobotu udeří v Česku

– Dublin • Aktualizováno

Vichr, který v nárazech dosahoval rychlosti až 143 km/h, vyvrácené stromy, strhané střechy, přes 200 tisíc domácností a komerčních prostor bez elektřiny a extrémně silné deště přinesla bouře Ellen do Irska. Ta pustošila ve středu večer a v noci na čtvrtek především jih a západ země, napsala agentura DPA. Bouře se pomalu přesouvá nad Norské moře a v sobotu udeří v Česku, varuje meteoroložka Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře EllenVideo: AP

 
Článek

U majáku Roches Point ve městě Cork, druhém největším v Irsku, byly zaznamenány nárazy větru o rychlosti 143 km/h. Hasiči už dříve varovali obyvatele, aby se zásobili baterkami a nabili si dostatečně mobilní telefony.

Bouře Ellen vyvracela stromy, které zablokovaly v zemi silnice a znemožnily ve čtvrtek ráno dopravu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Bouře Ellen v Cornwallu

Energetická společnost ESB Networks v krátké zprávě prostřednictvím Twitteru oznámila, že bez dodávek elektrické energie se ocitlo na 200 tisíc domácností a obchodů.

Bouře Ellen postupuje směrem k severovýchodu nad Norské moře. Během soboty by se měla podle meteorologů dostat do Česka. „Postoupí do tropického vzduchu a přinese místy i velmi silné bouřky,“ uvedla Honsová.

Bouřky budou doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem. „Očekáváme, že rychlost větru dosáhne až 20 m/s, což bude nahrávat i vzniku supercel,“ dodala Honsová. Supercela je bouřka, pro kterou je charakteristický výskyt mezocyklony – rotující oblasti nízkého tlaku vzduchu uvnitř bouřkového oblaku.

Supercelární bouře jsou většinou od ostatních bouřek izolované a mají mnohem delší životnost, většinou dvě až čtyři hodiny, ale jsou zaznamenány případy supercel s životností i přes 10 hodin.

Bouřková oblaka v případě supercel mohou dosahovat výšky až 20 km, v našich zeměpisných výškách maximálně kolem 15 km. Supercely jsou známé tím, že produkují ničivá tornáda. Mnohem častěji představuje nebezpečí v podobě silného krupobití, při kterém kroupy dosahují až obřích rozměrů.

Foto: Profimedia.cz

Bouře Ellen, která pustošila Irsko

Reklama

Výběr článků

Načítám