Hlavní obsah

Berlínští policisté zažili brutální útok, spasil je útěk a slzný plyn

– Berlín

Záběry, které šokovaly. V berlínské čtvrti Schöneberg se stali policisté terčem tvrdého útoku. Zachránili se jen rychlým útěkem, píše server deníku Bild. V místě nazývaném Roten Insel se v neděli konal festival a současně levicová demonstrace. Mix protestu, koncertu, večírku, workshopu a divadla, tvrdili organizátoři. Tato „poklidná“ akce se během momentu změnila v drama, které bylo plné násilí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Policisté dohlíželi na klidný průběh akce, když byli povoláni na nedaleké hřiště na Mansteinstrasse s tím, že se tam demoluje a ničí majetek. Muž, který to měl mít podle policie na svědomí, byl zadržen.

Policisté ale museli použít donucovací prostředky, protože se útočník razantně bránil. Než ho stačili zpacifikovat, obklopil je dav asi 40 lidí, který na ně útočil a obtěžoval je.

Jedna žena z davu srazila policistu na zem. Když se jeho kolegové pokoušeli ženu zadržet, jeden z mužů jim v tom zabránil. Žena utekla a muž se začal s policisty rvát.

Rvačky se začaly šířit, další lidé útočili na policisty zezadu. Vzduchem létaly lahve a bylo slyšet skandování hesla „Berlín nenávidí policii“.

Některé policisty zasáhly skleněné lahve, a když upadli na zem, tak do nich ještě útočníci kopali. Do bezpečí policejní dodávky je dostali až kolegové, kteří na dav lidí použili slzný plyn.

Ze záběrů však vyplývá, že se všem policistům nepodařilo do vozu dostat, proto běželi podél vozu, aby prchli před davem, který je pronásledoval. Během zásahu byli zraněni tři policisté, dva skončili v nemocnici.

Migranti v Německu zvyšují násilnou kriminalitu, zjistila studie

Evropa

„Včerejší operace ukazuje, jak málo jsou naši kolegové vnímáni jako lidské bytosti a jak se v jednotlivých částech společnosti jeví násilí vůči nim jako zcela legitimní,“ uvedl Benjamin Jendro, mluvčí berlínské policie.

„Je otřesné, že nemohou dělat svou práci, aniž by na ně nelétaly lahve, nevyháněl je rozdivočený dav a ležícího policistu nekopali do hlavy,” dodal Jendro.

Reklama

Výběr článků

Načítám