Hlavní obsah

Bělorusové stříleli na hranici po polských vojácích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Běloruská hlídka ve čtvrtek vypálila výstřely směrem k polským vojákům, oznámila v pátek mluvčí polské pohraniční stráže Anna Michalská. Vojáci střeží hranici spolu s pohraničníky. Bělorusové podle mluvčí pravděpodobně stříleli slepými náboji a nikomu se nic nestalo.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polští pohraničníci u hranic s Běloruskem

Článek

Varšava si kvůli incidentu předvolala chargé d´affaires Alaksandra Časnouského. Přijal jej šéf východního odboru, uvedl mluvčí polské diplomacie Lukasz Jasina. Schůzka se podle něj odehrála „v úřední atmosféře“. „Máme důkazy, že se střílelo,“ řekl mluvčí podle televize TVN 24 a dodal, že Varšava je připravena v případě potřeby předložit tyto důkazy běloruské straně a také veřejnému mínění a jiným státům. Incidentů podle mluvčího bylo více a odehrávají se již delší čas.

Na polsko-běloruské hranici neustává příliv migrantů z třetích zemí pokoušejících se z Běloruska překročit hranice Evropské unie.

Polský Sejm schválil prodloužení výjimečného stavu na hranicích s Běloruskem

Zahraniční

Polsko spolu s Litvou a Lotyšskem obviňují režim běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, že používá migranty jako „hybridní zbraň“ v odvetě za sankce Evropské unie.

10 tisíc pokusů o narušení hranice

Polští pohraničníci od srpna zabránili více než 10 tisícům pokusů o překročení hranic a okolo 1500 migrantů zadrželi v hloubi Polska. Jen v září zaznamenali více než 7500 pokusů o překonání hranice. Část zemí EU nyní navrhuje, aby mohla být výstavba zábran na této hranici financována z unijních peněz.

Kvůli migračnímu tlaku od 2. září ve 183 obcích v pohraničním pásu platí výjimečný stav, který byl původně zaveden na 30 dnů, ale později byl prodloužen o dalších 60 dnů.

Migranti se valí přes Polsko ilegálně do vysněného Německa

Evropa

Náměstek polského ministra zahraničí Marcin Przydać v úterý sdělil, že polská diplomacie poslala Minsku další nótu s návrhem na vyslání humanitárního konvoje pro migranty na hranici, ale následující den mluvčí běloruské diplomacie odmítl polský návrh jako politikaření a populistickou rétoriku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám