Hlavní obsah

Bělorusko zablokovalo nástup do letadla Lufthansy kvůli teroristické hrozbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá letecká společnost Lufthansa pozastavuje lety do Běloruska a bude se vyhýbat vzdušnému prostoru nad tímto územím, oznámila společnost v pondělí večer. Důvodem je především situace kolem vynuceného přistání stroje společnosti Ryanair, ale poslední kapkou byl incident, který se odehrál v pondělí odpoledne rovněž na letišti v Minsku. Běloruské bezpečnostní úřady znemožnily nástup cestujících do letadla Lufthansy.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stroj společnosti Lufthansa na trase Minsk-Frankfurt nad Mohanem měl vzlétnout ve 13.20 (SELČ). Bezpečnostní složky ale nástup do letadla zrušily. Všech 51 cestujících včetně pětičlenné posádky muselo podstoupit další bezpečnostní kontrolu. Z letadla byl vyložen veškerý náklad včetně zavazadel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běloruští úředníci prohledávali zavazadla pasažérů z odkloněného letadlaVideo: Reuters

„Řídili jsme se pokyny místních úřadů, které před odletem znovu prohledaly letadlo a podrobily cestující další bezpečnostní kontrole. Proto byly vyloženy všechny kufry a náklad,“ potvrdil mluvčí Lufthansy podle televize ZDF.

Letiště tento krok odůvodnilo tím, že e-mailem dostalo varování před možným teroristickým útokem. Varování se nepotvrdilo. V 16:22 místního času nakonec stroj dostal povolení k letu. Zhruba s dvouhodinovým zpožděním přistál stroj v podvečer ve Frankfurtu nad Mohanem.

Kdo je Raman Pratasevič, kvůli kterému zosnoval Lukašenko mezinárodní únos?

Evropa

Společnost Lufthansa vzápětí oznámila, že nebude využívat běloruský vzdušný prostor. „Vzhledem k současné dynamické situaci prozatím pozastavujeme provoz v běloruském vzdušném prostoru,“ napsala společnost na Twitter. Mluvčí letecké společnosti televizi ZDF sdělila, že se situace denně vyhodnocuje. Zda se uskuteční let plánovaný na středu 26. května, je v tuto chvíli otevřené. Rozhodne se krátce předtím.

Reklama

Výběr článků

Načítám