Hlavní obsah

Bělorusko odpoví na sankce EU

Minsk
Aktualizováno

Bělorusko povolalo na konzultace svého stálého představitele při Evropské unii. V pondělí to oznámilo běloruské ministerstvo zahraničí a dodalo, že zároveň zakáže vstup do Běloruska zástupcům evropských struktur a lidem z členských zemí EU, kteří napomohli zavedení protiběloruských sankcí.

Foto: Sputnik, Reuters

Běloruský prezident Alexander Lukašenko.

Článek

Odjezd do Bruselu na konzultace doporučilo běloruské ministerstvo zahraničí také zástupci EU v Bělorusku.

Státy EU se shodly na dalších sankcích proti Bělorusku

Zahraniční

Minulý týden se v reakci na incident, kdy běloruské úřady v květnu donutily k přistání v Minsku komerční let mířící do Vilniusu a zatkly opozičního novináře cestujícího tímto letem, shodli ministři zahraničí členských zemí EU na podobě nových protiběloruských sankcí. Na unijním sankčním seznamu nyní figuruje 166 lidí a 15 institucí.

Kromě povolání svého stálého zástupce z Bruselu Bělorusko také oznámilo, že pozastavuje účast v projektu Evropské unie Východní partnerství, který slouží ke sbližování EU se státy východní Evropy a Kavkazu. Kromě Běloruska se jej dosud účastnily Arménie, Ázerbájdžán, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina. Minsk zároveň zahájil proces pozastavení dohody s EU o přijímání občanů, kteří podléhají deportaci.

Na prvním balíčku současných protiběloruských sankcí se zástupci EU shodli loni v říjnu po srpnových běloruských prezidentských volbách. Podle běloruských úřadů v nich opět zvítězil Lukašenko, EU však hlasování považuje za zmanipulované a jeho výsledek neuznává. Sankcemi chce zabránit také porušování lidských práv v Bělorusku včetně násilného potlačování protivládních protestů, které ve východoevropské zemi propukly v reakci na srpnové volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám