Hlavní obsah

Běloruská policie zatkla původce bombového útoku v metru

– Minsk • Aktualizováno
Právo, nka

Tři podezřelé z organizování pondělního krvavého útoku v metru v centru Minsku zatkla běloruská policie. Je mezi nimi i původce útoku – mladý muž kavkazského vzhledu. Prezident Alexander Lukašenko ve středu oznámil, že se zadržení přiznali. Nálož, která ve stanici Okťabrskaja vybuchla, měla sílu kolem pěti kilogramů TNT.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch v běloruském metru zabil 12 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Vlastní útok provedl muž střední postavy a kavkazského vzhledu ve věku asi 27 let, uvedly dříve úřady. Připustily ale, že mohl mít komplice. „Nevylučujeme rovněž verzi, že se k činu nechal najmout,“ dodal šéf běloruské tajné služby KGB Vadim Zajcev.

Ve středu vyšetřovatelé oznámili zatčení 25letého Bělorusa a dalšího muže. Právě první mladík se vzhledem podobal muži, jenž ve stanici umístil výbušninu. "Přiznali se. Zločin byl objasněn," oznámil později prezident Lukašenko s tím, že ale není ještě znám motiv pachatelů. Dvojice se podle něj přiznala při výslechu v pět hodin ráno.

Běloruský ministr vnitra Anatolij Kuljašov následně řekl, že pachatelé jsou tři a že jde o Bělorusy. Jeden z nich se údajně podílel také na dvou dřívějších atentátech. I podle Lukašenka mají dopadení zločinci na svědomí explozi ve Vitebsku v roce 2005 a v Minsku v červenci roku 2008. K tomu se rovněž přiznali.

V úterý stoupl počet obětí útoku na dvanáct, mezi nimi jsou i tři ruští občané. Z dvou stovek zraněných ale zůstává dvacítka v kritickém stavu.

Úřady oznámily, že rodiny zemřelých dostanou kompenzaci ve výši 10 tisíc dolarů. Pomoc při vyšetřování přislíbilo Rusko. Do Minsku už dorazili dva kriminalisté z ruské tajné služby FSB. Čekalo se i na experty na pyrotechniku z Británie a Izraele.

Dálkově ovládanou bombu udělal amatér

Zajcev dříve upřesnil, že tým vyšetřovatelů pracuje s třemi verzemi atentátu. „První je snaha o destabilizaci situace v zemi,“ prohlásil. Podle druhé za útokem stojí msta mladých extremistů.

„V současnosti vrcholí trestní řízení proti anarchistům. Nevylučujeme, že ze msty vůči KGB mohli spáchat podobný čin,“ řekl. Třetí verze operuje s tezí, že explozi zosnoval vyšinutý člověk.

Foto: Reuters

Výbuchem poničená stanice metra Okťabrskaja

Vyšetřovatelé také oznámili, že nálož o síle kolem pěti kilogramů TNT ležela pod lavičkou na nástupišti naproti druhému vagónu vlaku a byla schovaná ve sportovní tašce.

„S velkou pravděpodobností lze říct, že šlo o zařízení ovládané radiosignálem na dálku,“ upřesnil běloruský ministr vnitra Anatolij Kulešov. Dodal, že nálož byla plná kovových kuliček a hřebíků. „Měla rozesít maximální možnou zkázu,“ zdůraznil.

Nejmenovaný expert na výbušniny agentuře Interfax řekl, že bomba byla vyrobena z materiálu, který je pro teroristy velmi neobvyklý – totiž ze střelného prachu. Potvrzují to podle něj zranění obětí – ty mají totiž charakteristické popáleniny. Pekelný stroj byl podle experta také zjevně vyroben rukou nezkušeného amatéra. V místě po něm ovšem zůstal půl metru hluboký kráter.

Za spekulace kolem útoku hrozí tresty

Skutečný motiv atentátu, za nějž na sebe zatím nikdo nevzal zodpovědnost, je ale i přes zmíněné tři oficiální verze zahalen nejasnostmi. Zahraniční tisk i některá běloruská média spekulují o možném zákulisním boji tajných služeb.

Některá média také nadhazují, že za výbuchem může stát přímo Lukašenkův autoritářský režim, který si tak vytváří záminku k represívnímu upevnění moci. Přímo v Bělorusku ale podobné úvahy mají nyní utrum – tamní prokuratura upozornila, že spekulace o příčinách výbuchu jsou trestné.

„Objevily se nezodpovědné informace pomlouvačného charakteru a různé výmysly, které diskreditují běloruský stát i společnost,“ stojí v prohlášení úřadu. „Generální prokuratura varuje všechny, kdo tragické události využívají ke spekulativním účelům, že takové chování je nepřípustné a může být trestáno v souladu s platnými zákony,“ sdělila prokuratura.

Reklama

Související témata:

Související články

Při výbuchu v metru zemřelo v Minsku 11 lidí

Stanicí metra Okťabrskaja v běloruském Minsku otřásl v pondělí navečer mohutný výbuch. Vyžádal si nejméně jedenáct mrtvých a sto zraněných, prohlásil podle...

Výběr článků

Načítám