Hlavní obsah

Belgické divadlo viní olympiádu v Tokiu z krádeže loga

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizátoři tokijských olympijských her nevycházejí z potíží. Jen několik dní poté, co odmítli futuristickou koncepci olympijského stadiónu dle návrhu britské architektky iráckého původu Zahy Hadidové, čelí obvinění z plagiátorství. Útok přišel ze zcela nečekané strany – na údajnou krádež loga upozornilo divadlo v belgickém Lutychu, které už zvažuje žalobu.

Foto: koláž Právo

Logo olympijských her a belgického divadla

Článek

„Mezi oběma logy je nápadná podobnost,“ uvedl autor divadelního symbolu Olivier Debie. Olympijské logo navrhl Kandžiro Sano a bylo vybráno z veřejné soutěže 104 návrhů. Při schvalování problém nebyl.

Třiačtyřicetiletý Sano, který k logu vyrobil i předložil krátké video, v minulosti spolupracoval se skupinou Rolling Stones a společnostmi Sony, Honda a kosmetickou firmou Shiseido.

Emblém podle něj písmenem „T“ vyjadřuje slova Tokio a anglické termíny pro „budoucnost“ a „tým“. Rudý kruh je zase vyjádřením japonské vlajky či lidského srdce.

Japonský olympijský výbor se hájí s tím, že nechal logo ověřit ve všech účastnických zemích a žádná s ním problém neměla.

Slavná architektka Hadidová však japonskému výboru nemůže přijít na jméno, tvrdí, že její práce skončila kvůli přemrštěným nákladům v koši, což není její vina, a organizátoři se nyní zbytečně vracejí zpět k rýsovacím prknům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám