Hlavní obsah

Bavorské volby vyhrála CSU, bude moct vládnout sama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Nedělní volby v největší německé spolkové zemi Bavorsku vyhráli vládní křesťanští socialisté (CSU). Podle oficiálních výsledků získali 47,7 procenta hlasů. To jim stačí k většině v mnichovském zemském sněmu. Sestaví jednobarevnou zemskou vládu.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Strana bavorského premiéra Horsta Seehofera je vítězem nedělních voleb. Na snímku s manželkou Karin.

Článek

Tento očekávaný výsledek může podle expertů i médií zamíchat kartami při celostátních volbách, které se v Německu konají za týden.

Hlavním poraženým dnešního klání je dosavadní koaliční partner CSU v Bavorsku, vládní liberálové (FDP), kteří bavorský parlament opouštějí, protože ve volbách získali jen 3,3 procenta hlasů. V zemském sněmu kromě vítězné CSU usednou jen tři strany z dosavadní opozice: sociální demokraté (SPD), které podpořilo 20,6 procenta voličů, Svobodní voliči s devíti procenty hlasů a Zelení s 8,6 procenta.

Tyto tři strany přitom doufaly, že se jim společně podaří ukončit vládu CSU v Bavorsku, která trvá nepřetržitě od roku 1957.

CSU se zjevně v kampani vyplatila i sázka na kontroverzní téma zavedení mýtného na německých dálnicích pro zahraniční motoristy, tedy i ty české. Ačkoli ostatní strany tento požadavek bavorských konzervativců odmítají a odborníci i Brusel ho označují za protiprávní, podle politologů se jím CSU podařilo mobilizovat své voliče. Zda křesťanští socialisté budou moci dálniční mýtné pro cizince skutečně prosadit, se ale ukáže až po celoněmeckých volbách příští neděli.

Bohaté Bavorsko

Hlavním trumfem CSU podle odborníků nicméně byla velmi dobrá hospodářská a sociální situace Bavorska, které je jedním z nejbohatších a ekonomicky nejsilnějších regionů Německa.

Nyní se bude napjatě čekat, jak se výsledek dnešního hlasování promítne do nadcházejících celostátních voleb. Výrazný triumf Seehoferovy strany může podle expertů silně povzbudit konzervativní blok kancléřky Merkelové, v což šéfka CDU také věří. Může ale také aktivizovat příznivce ostatních stran, zejména mezi nerozhodnutými voliči, kterých je v Německu stále více než čtvrtina, a značně tak zdramatizovat volební boj v zemi s největší ekonomikou v Evropské unii.

Reklama

Výběr článků

Načítám