Hlavní obsah

Atentátníci z Německa se radili s členy Islámského státu v Saúdské Arábii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Vraždící atentátníci z německých měst Ansbach a Würzburg se zřejmě radili se členy takzvaného Islámského státu (IS) v Saúdské Arábii. Informoval o tom v pátek web týdeníku Der Spiegel. Podle agentury DPA vyšetřovatelé zatím jen potvrdili, že oba muži krátce před útoky patrně obdrželi pokyny z Blízkého východu.

Foto: Friebe/DPA, ČTK/AP

Speciální policejní jednotka u místa výbuchu v centru německého Ansbachu

Článek

Spiegel uvádí, že vrahové měli na několika telefonních číslech kontakty se členy IS, a to i v Saúdské Arábii. Vyplývá to prý z jejich komunikace na chatech.

Würzburgský atentátník Khan Ahmadzai se radil se svým kontaktem z IS, jak má zabít lidi. Návrh najet do lidí autem odmítl, protože nevlastní řidičský průkaz. Místo toho řekl, že napadne cestující ve vlaku, což taky 18. července  udělal. Zranil pět lidí. Islámský stát se k útoku přihlásil a zveřejnil video, kde mu útočník přísahá věrnost. To ale zpochybnilo jeho afghánský původ, protože používal pákistánskou verzi jazyka paštu.

Atentátník syrského původu Muhammad Dalíl, jenž útočil 24. července v Ansbachu, zemřel podle německých úřadů nechtěně. Původně měl dát do davu batoh s výbušninou, kterou by zdálky odpálil. Batoh s výbušninou zřejmě nakonec explodoval předčasně a kromě sebe nikoho nezabil.

Krátce před útokem jej jeho kontakt na chatu požádal, aby masakr nahrál a poslal IS.

Při předchozí komunikaci dal Dalíl najevo zájem podniknout více útoků, což naznačuje, že nechtěl spáchat sebevražedný atentát. V jeho bytě byly také chemikálie na výrobu dalších bomb.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Červencové útoky v Německu

V Saúdské Arábii působí odnož IS. Loni podnikla několik atentátů v mešitách, ale pak se nadlouho odmlčela, zřejmě byla rozprášena. V dubnu se saúdská buňka IS přihlásila k útoku na policejní stanici v Dalámu.

Některé radikální skupiny v Saúdské Arábii byly také v minulosti podezírány z podpory IS v zahraničí.

Saúdská Arábie sice je členem koalice, která ze vzduchu útočí na pozice IS v Sýrii a zakazuje svým občanům se přidávat k IS, přesto tvoří Saúdští Arabové po Tunisanech druhou největší skupinu zahraničních bojovníků této organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám