Hlavní obsah

Agenti podezřelí z exploze ve Vrběticích pro Kreml nepracují, uvedl Putinův mluvčí

Moskva

Ruskému prezidentskému mluvčímu Dmitriji Peskovovi není známo, že by pro administrativu ruského prezidenta pracovali muži vystupující pod jmény Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, které Česká republika podezřívá z podílu na explozi ve Vrběticích, uvedla agentura Ria Novosti.

Foto: Bellingcat

Agenti GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin používali pasy Tádžikistánu na jméno Ruslan Tabarov a Moldavska na jméno Nicolai Popa.

Článek

S tvrzením, že tito dva muži pracují pro Kreml, přišel ve středu investigativní novinář skupiny Bellingcat Christo Grozev.

„Ne, upřímně řečeno takovou informaci nemám k dispozici,” odpověděl Peskov na otázku, zda ví o skutečnosti, že by pro Kreml tito muži pracovali. „Ale obecně v Kremlu to není možné. Kreml je historická budova, památka UNESCO. Je v něm rezidence prezidenta a dále se tam nacházejí úseky prezidentovy administrativy,” doplnil Peskov.

Agenti GRU, kteří měli stát za explozí ve Vrběticích, podle Bellingcat povýšili a pracují pro Kreml

Evropa

Novinář Grozev ve středu uvedl, že z agentů se stali „významní zastupitelé Kremlu”. „Jediné, co můžu říct, je, že jsou zdraví a působí ve státních službách. Dostali nová zaměstnání, protože už dále nemůžou pracovat jako špioni,” uvedl Grozev. Novinář také připomněl, že podle webu Bellingcat oběma agentům v roce 2014 ruský prezident Vladimir Putin udělil nejvyšší ruské vyznamenání Hrdina Ruské federace.

Praha 17. dubna oznámila, že z výbuchů v muničním skladě ve Vrběticích v roce 2014 jsou důvodně podezřelí agenti GRU včetně dvou mužů, kteří v Česku oba vystupovali pod dvěma různými identitami. Média tyto muže identifikovala jako agenty Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, které britské úřady podezřívají z útoku na bývalého ruského zpravodajského důstojníka Sergeje Skripala a jeho dceru v anglickém Salisbury.

Reklama

Výběr článků

Načítám