Hlavní obsah

Na Donbasu před novým příměřím zesílily boje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Sílící přestřelky hlásí ukrajinská armáda i proruští separatisté z donbaské fronty krátce před začátkem nového příměří, na němž se tento týden dohodli zástupci bojujících stran na mírových rozhovorech v Minsku. Podle agentury Unian při ostřelování ukrajinských pozic zahynuli tři lidé. Nové příměří má začít v sobotu o půlnoci.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští pohraničníci na linii oddělující území pod kontrolou separatistů od zbytku země

Článek

Povstalci podle ukrajinských zdrojů ostřelovali pozice protivníka z velkorážných kulometů, granátometů a samopalů. Na ukrajinské straně zahynuli dva vojáci a šedesátiletý civilista v obci Krasnohorivka západně od Doněcka.

Ukrajinská armáda podle separatistů ostřelovala předměstí Doněcka a Horlivky a poškodila přitom fasády, okna a střechy dvou domy a garáž, uvedla separatistů DNR-News. Podle separatistů vypálila ukrajinská armáda na obec Zajcevo i minometné granáty ráže 82 mm a nasazeny byly i houfnice, které měly být staženy od fronty. Příměří bylo narušeno v 18 případech.

Na Ukrajině formálně platí takzvané jarní příměří, které vstoupilo v platnost počátkem března. Ještě téhož dne ale bylo z obou stran porušeno. Nové zastavení palby má platit od sobotní půlnoci, vyhlášeno bylo v souvislosti s nedělními mimořádnými parlamentními volbami na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám