Hlavní obsah

Britský parlament legalizoval sňatky homosexuálů v Severním Irsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští zákonodárci legalizovali sňatky homosexuálů v Severním Irsku a rozšířili tam také možnost provádění potratů. Rozhodnutí nemá okamžitou účinnost, do října ho může zvrátit severoirský parlament, který je však už více než dva roky nefunkční, informovala agentura AP.

Foto: Reuters TV, Reuters

Britští poslanci jdou hlasovat

Článek

Severní Irsko má svůj vlastní sněm, jenž odmítl následovat parlamenty Británie a Skotska, které možnost stejnopohlavních sňatků uzákonily v roce 2014. Právo na umělé ukončení těhotenství bylo v konzervativním Severním Irsku také dosud omezené.

Poslanci britské Dolní sněmovny v úterý velkou většinou odhlasovali návrh opozičních labouristů, kteří požadovali rozšíření práv žen jít na potrat a také uzákonění sňatků homosexuálů i na území Severního Irska.

V zákonu je nicméně obsažena lhůta 21. října, do kdy severoirský parlament bude moci rozhodnutí Londýna zvrátit. Předpokladem je, že bude ustanovena nová vláda a sněm do té doby začne fungovat.

Koaliční kabinet Severního Irska se rozpadl v lednu 2017. Ke vzniku vlády nepomohly ani předčasné volby, ani další jednání. Místní katolické a protestantské strany se vzájemně obviňují z ohrožování křehkého míru v této části Spojeného království. Správu nad regionem dočasně převzal Londýn a britskému parlamentu připadlo právo rozhodovat o severoirských záležitostech.

Reklama

Výběr článků

Načítám