Hlavní obsah

Liščí kočka z Korsiky může být novým druhem

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhadná divoká kočka, která obývá lesní porosty na středomořském ostrově Korsika, by mohla být zcela novým druhem. Francouzští vědci to oznámili po sledování a odchytu několika těchto zvířat.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanec Národního úřadu pro lov a divokou přírodu s divokou kočkou v náručí.

Článek

Šelma se zrzavou srstí s černými pruhy, kterou místní znají pod názvem ghjatttu volpe (liščí kočka), zaujímá v korsickém folkloru důležité místo. Někteří pastevci mají za to, že loví i kozy a ovce. Oproti běžné domácí kočce má podstatně mohutnější konstituci i větší tesáky.

„Věříme, že je to druh noční šelmy, lidem sice známé, avšak vědecky dosud nepopsané, protože je velmi nenápadná a pohybuje se venku v noci,“ řekl rozhlasu France Info Pierre Benedetti z Národního úřadu pro lov a divokou přírodu.

„Jejich DNA je jiná než u evropské divoké kočky (Felis silvestris silvestris), je příbuznější africké lesní kočce (Felis silvestris lybica), čeká nás ale další zkoumání,“ dodal Benedetti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám