Hlavní obsah

Itálie chce vytlačit lodě neziskovek s migranty tučnými pokutami

– Řím

Vysoké pokuty hrozí v Itálii neziskovým organizacím, které provozují lodě a zapojují se do záchrany migrantů na moři. Pokud vplují do italských vod bez toho, že by měly povolení, hrozí jim velmi vysoké pokuty v rozmezí 10 tisíc (260 tisíc korun) až 50 tisíc eur (1,3 milionu korun). Příslušný návrh schválil v úterý italský kabinet, napsal server deníku Süddeutsche Zeitung.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Předloha musí ještě projít parlamentem, neočekává se ale žádná komplikace vzhledem k tomu, že v něm má většin Liga a Hnutí pěti hvězd, připomíná Süddeutsche Zeitung.

Verze odsouhlasená vládou umožňuje také policejní vyšetřování převaděčských sítí a odposlechů těch, kteří jsou podezřelí z obchodování s lidmi. Pokutu musí v budoucnu zaplatit kapitán, provozovatel lodě a majitel lodi. Ministr vnitra Matteo Salvini tvrdil, že norma je „krokem vpřed pro zajištění bezpečnosti země“.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský ministr vnitra Matteo Salvini

Původní návrh zákona se ale setkal s kritikou nejen u koaličního partnera - Hnutí pěti hvězd, ale také prezidenta Sergio Mattarelly či Organizace spojených národů. Ta požadovala, aby byl návrh předlohy stažen, protože podporuje „xenofobní protiimigrační klima“ a kriminalizuje organizace, jež běžencům pomáhají. Zákon podle právních expertů měl porušovat lidská práva.

Ostrou kritiku vyvolalo ustanovení, že by se postih měl výslovně týkat lodí přivážejících uprchlíky do italských přístavů. Schválená verze se o záchranářských lodích nezmiňuje.

Salvini od nástupu nového kabinetu před rokem zavřel přístavy humanitárním lodím a nejednou blokoval i lodě italského vojenského námořnictva s migranty na palubě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám