Hlavní obsah

Brexit se opět odloží, tvrdí list The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo a další členské státy EU podpoří další odložení brexitu, bez ohledu na to, kdo v premiérském křesle vystřídá Theresu Mayovou. S odvoláním na nejmenovaný vysoce postavený evropský zdroj to v pátek napsal britský deník The Times.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Britský parlament s vlajkou Evropské unie.

Článek

Většina vlád členských států se podle zdroje domnívá, že budoucí lídr britských konzervativců bude nucen do konce října, kdy vyprší stávající lhůta pro odchod Spojeného království z EU, vyhlásit druhé referendum, které by dolní komoru britského parlamentu dostalo z patové situace. Podle zdroje se proto počítá i s variantou dalšího odkladu do jara.

„Nenávidíme to... ale dáme jim další odklad. Nikdo nakonec nechce být ten, kdo to ukončí,“ uvedl zdroj.

Odchod s dohodou nestihnou 

Přestože Boris Johnson a většina ostatních kandidátů na příštího šéfa konzervativců trvají na tom, že Británie EU opustí 31. října, pokud nutno i bez dohody, nejméně 25 vlád dalších členských zemí EU je připraveno souhlasit s dalším odkladem, uvedl zdroj.

Většina členských států Unie se podle zdroje po komunikaci s britskými diplomaty domnívá, že se do konce října Británii nepodaří odejít s dohodou a že snaha prosadit odchod bez dohody by pro nového premiéra byla politickou sebevraždou.

Zároveň se však většina evropských vlád podle zdroje shoduje, že nové datum brexitu nesmí být později než v červnu příštího roku, protože se členské státy budou muset dohodnout na budoucím víceletém finančním rámci Unie, tedy dlouhodobém rozpočtu pro roky 2021 až 2027.

Reklama

Výběr článků

Načítám