Hlavní obsah

V Bratislavě se protestovalo proti Marine Le Penové

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Několik desítek lidí se v pondělí zúčastnilo protestu proti setkání nacionalistických a protiimigračních stran v Bratislavě. Do slovenského hlavního města přijela i předsedkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová.

BEZ KOMENTÁŘE: Protest proti návštěvě Marine Le Penové v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Organizátoři protestu upozornili, že tyto strany vyvolávají v Evropě nenávistné nálady a fašizují společenské vztahy. „Fašistická internacionála je na vzestupu a chce se dostat k moci prostřednictvím nadcházejících eurovoleb,“ uvedli organizátoři protestu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protest proti setkání nacionalistických a protiimigračních stran v Bratislavě

Herečka Slovenského národního divadla Zuzana Fialová Novinkám řekla, že v Evropě se oživuje nacionální socialismus, který se skrývá za jiná slova. „Vidíme rychlý a zhoubný nástup nacistických myšlenek, které se opírají o falešné národovectví,“ uvedla Fialová, která se protestu zúčastnila.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Několik desítek lidí protestovalo v Bratislavě proti setkání nacionalistických a protiimigračních stran.

V hotelu na nábřeží Dunaje se konala konference stran sdružených v Hnutí pro Evropu národů a svobody (MENL). K tomuto seskupení patří i slovenská opoziční strana Jsme rodina Borise Kollára, která setkání organizovala. Kromě Le Penové a Kollára se konference zúčastnil také europoslanec Georg Mayer ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Zástupci nacionalistických stran navštívili Bratislavu v rámci probíhající kampaně před volbami do Evropského parlamentu. Dříve již zavítali do Prahy a do Sofie. Hnutí MENL založil předseda italské populistické strany Liga Matteo Salvini, současný italský ministr vnitra.

Reklama

Výběr článků

Načítám