Hlavní obsah

Ve Švýcarsku se bude muset poprvé v dějinách zopakovat referendum

Bern

Švýcarská nejvyšší soudní instance zrušila platnost celostátního referenda z roku 2016, ve kterém občané hlasovali o opatření, které za určitých podmínek daňově zvýhodňuje nesezdané partnery před manželskými páry. Soud uvedl, že vláda tehdy občanům neposkytla úplné informace. Rozhodnutí soudu je historické: referendum se bude muset opakovat poprvé od vzniku státu v roce 1848.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V únoru 2016 hlasovali Švýcaři v referendu mimo jiné o tom, zda začlenit do ústavy odstavec, podle kterého je „manželství dlouhodobé a zákonem upravené životní společenství muže a ženy“, které „nesmí být oproti jiným formám soužití znevýhodněno, obzvlášť v oblasti daní a sociálního pojištění“. Voliči nakonec změnu ústavy těsně odmítli. Proti návrhu jich hlasovalo 50,8 procenta, pro 49,2 procenta.

Nejvyšší soudní instance ale nyní rozhodla, že vláda neposkytla občanům před hlasováním úplné informace, a referendum se tak musí opakovat. Během kampaně švýcarská vláda totiž na základě odhadu uvedla, že jen 80 tisíc manželských párů platí vyšší daně než páry, které spolu pouze žijí ve společné domácnosti.

Po hlasování se ale ukázalo, že vládní čísla byla zastaralá a daňové znevýhodnění se ve skutečnosti týká 450 tisíc manželských párů.

To, že voliči neměli tuto informaci k dispozici, mohlo podle soudu ovlivnit jejich rozhodnutí a tím i celý výsledek referenda. Správné informace totiž i vzhledem k těsnému výsledku mohly podle soudů vést k úspěchu iniciativy.

Reklama

Výběr článků

Načítám