Hlavní obsah

EU zahájila řízení s Polskem kvůli sporné soudní reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise zahájila ve středu řízení s Polskem kvůli novým disciplinárním pravidlům pro polské soudce, která podle komise podkopávají nezávislost soudů a vystavují soudce možnému politickém tlaku.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Článek

Novinářům to po zasedání komise řekl její první místopředseda Frans Timmermans s tím, že cílem je ochrana polských soudců před politickou kontrolou. Varšava má dva měsíce na odpověď v prvním stupni řízení, které může skončit až před unijním soudem.

Polský zákon o nejvyšším soudu z roku 2017 kromě jiného zaváděl nový disciplinární režim pro soudce, připomněl Timmermans: „Jeho hlavním cílem je - stejně jako u dalších částí polské soudní reformy - systematicky podřídit soudce politické kontrole moci výkonné.” Disciplinární komora, která práci soudců vyšetřuje, je složena ze soudců určených Národní radou pro soudnictví, tedy orgánem, jehož členy vybírá přímo polský parlament.

Spuštěno už podle něj bylo několik předběžných disciplinárních šetření a procedur vůči soudcům, kteří se účastní polské veřejné diskuse, komentují soudní reformu a dokonce se v konkrétních případech obrací na unijní soudní dvůr. „To má zjevný mrazivý efekt na aktivity soudců. A není to v souladu s požadavky nezávislého soudnictví, jak je popisuje evropský soud,” upozornil místopředseda EK. Nyní jsou podle něj v ohrožení kariéry konkrétních polských soudců jen proto, že se pokouší dělat svou práci nezávisle.

Evropská komise podle něj musí nyní konat, protože efektivní a nezávislé soudnictví je zásadní pro fungování demokratického státu i Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám