Hlavní obsah

Polští kněží po mši pálili knihy o Harrym Potterovi

Právo, Pavol Minárik

Knihy o Harrym Potterovi, upírská sága Stmívání od Stephenie Meyerové i další knihy od polských a zahraničních autorů skončily v plamenech před jedním z katolických kostelů v polském Gdaňsku. Po nedělní mši je tam spolu se symboly jiných náboženství házeli kněží za asistence ministrantů a věřících.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Informaci o sběru a následném pálení „závadných“ knih, ale i piva či afrických, indických či japonských náboženských sošek a předmětů na své stránce zveřejnila katolická nadace s názvem SMS z nebe. „Sochy jejich bohů spálíš a nebudeš toužit po stříbře a zlatě, které je na nich,“ doprovodila organizace fotografie z pálení citací ze Starého zákona.

Jde o literaturu a talismany, které jsou v rozporu se slovem Božím, a proto je třeba je zavrhnout,“ vysvětlil exorcista Jan Kucharski serveru Onet.pl, proč mu dotyčné předměty vadí. „Nastal nejvyšší čas učinit tento krok, tyto věci odváděly mladé od víry. Víme, co pro věřící není dobré, a lidé, kteří v sobě mají Boha, to jistě pochopili,“ řekl také.

Čechům patrně vytane na mysli obraz pálení knih jezuitským páterem Koniášem, polská média na neblahé zkušenosti z historie rovněž upozornila. „Před pálením knih varoval už německý básník Heinrich Heine. Ten řekl, že tam, kde se pálí knihy, se budou nakonec upalovat i lidé,“ napsal polský list Dziennik Trybuna. „Tragédie je o to větší, že církev k této hanebnosti zneužívá bohužel i děti,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám