Hlavní obsah

Pobodaný primátor Gdaňsku je po smrti

– Gdaňsk • Aktualizováno

Primátor Gdaňsku Pawel Adamowicz, který byl v neděli pobodán, podlehl v pondělí těžkým zraněním. Uvedla to BBC s odvoláním na univerzitní nemocnici v Gdaňsku. Lékaři celou dobu varovali, že jeho stav je velmi vážný a není jasné, zda přežije.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na starostu GdaňskuVideo: Reuters

 
Článek

Jeho smrt potvrdil ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski: „Nemohli jsme zvítězit.”

Už po pětihodinové operaci řekl jeden z týmu lékařů Tomasz Stefaniak, že „klíčové budou příští hodiny“. Třiapadesátiletý Adamowicz měl zasaženou bránici a aortu.

V pondělí dopoledne nemocnice zopakovala varování, že jeho stav je velmi vážný a prognóza nejistá. [celá zpráva]

Foto: imago stock&people/MATEUSZ SLODKOWSKI/FOTONEWS, ČTK

Starosta Gdaňsku Pawel Adamowicz na archivním snímku.

Primátor, který byl nějakou dobu členem opoziční Občanské platformy, byl napaden v neděli na charitativní akce před očima stovek lidí. [celá zpráva]

Hned po vražedném útoku byl zadržen sedmadvacetiletý Stefan W., který vtrhl na pódium a podle agentury AP křičel: „Jsem Stefan. Byl jsem vězněn, ale jsem nevinný. Mučila mě Občanská platforma. Proto Adamowicz právě zemřel.” Muž byl v minulosti odsouzen za bankovní loupeže.

Foto: Wojciech Strozyk, ČTK/AP

Starosta Gdaňsku Pawel Adamowicz na archivním snímku z loňského roku

Adamowicz byl primátorem Gdaňsku od roku 1998, loni v listopadu byl do funkce zvolen už pošesté. V 80. letech byl součástí protikomunistického odborového svazu Solidarita, který v přístavním městě vznikl.

Jako liberál podporoval boj za práva sexuálních menšin a loni se zastal i místní židovské komunity poté, co na gdaňskou synagogu zaútočili vandalové.

Útok na primátora odsoudili zástupci vlády včetně premiéra Mateusze Morawieckého a prezidenta Andrzeje Dudy, a rovněž bývalý premiér a nynější předseda Evropské rady Donald Tusk. Ten v pondělí po Adamowiczově úmrtí vydal prohlášení, ve kterém starostu označil za „muže svobody” a svého osobního přítele. Prezident Duda vyzval Poláky k národnímu pochodu proti násilí.

Kondolenci připojil prostřednictvím mluvčí i předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. „Vyjadřuji velký zármutek nad tragickou smrtí Pawla Adamowicze způsobenou kriminálním činem. Vyjadřujeme solidaritu s jeho rodinou,” řekl šéf strany, s níž se Adamowicz v minulosti názorově často střetával.

Vraždu Adamowicze odsoudili i čeští politici.  Premiér Andrej Babiš na twitteru napal, že je z útoku zděšen.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) útok odsoudil jako hanebný čin a událost označil za tragédii.

Petříček v anglicky psaném příspěvku vyjádřil soustrast polskému národu. „Smrt gdaňského starosty Pawla Adamowicze je velká tragédie nejen pro Gdaňsk a Polsko, ale pro celou Evropu a její občany. Je třeba jasně říct, že všichni bez ohledu na rozdílné politické názory odsuzujeme tento hanebný čin,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám