Hlavní obsah

Italští starostové se vzpírají vládě, odmítají protimigrační dekret

Palermo

Několik starostů na jihu Itálie se rozhodlo ignorovat listopadový vládní dekret o bezpečnosti, který omezuje práva migrantů. Uvedl to ve středu server The Local s tím, že v Palermu a Neapoli umožní migrantům s dočasným pobytem si zažádat o trvalý.

Foto: Profimedia.cz

Starosta Palerma Leoluca Orlando

Článek

Starosta sicilského Palerma Leoluca Orlando nařídil registrační kanceláři, aby ignorovala vládní dekret odpírající migrantům právo zažádat si po dvouletém azylu o trvalý pobyt. Podle levicového starosty článek 13 zákona 132 kriminalizuje a priori část společnosti, proto jej v Palermu zneplatnil.

„Není to čin občanské neposlušnosti nebo odpírače z důvodu svědomí, nýbrž prosté uplatnění ústavních práv, která jsou garantována všem, kdo žijí v naší zemi,“ řekl Orlando.

Vládní dekret o bezpečnosti zákon zahrnuje desítky norem týkajících se různých aspektů veřejné bezpečnosti a migraci. Migranti podle něj nemají právo získat trvalý pobyt po krátkodobém pobytu na základě uděleného azylu.

Nařízení také ukončilo dvouleté pobyty na základě humanitární ochrany, kterou loni dostala čtvrtina žadatelů.

Kriminalizace skupiny obyvatel

Podle Orladna a dalších starostů je tím kriminalizována jedna skupina obyvatel, které je odpírán rovný přístup při získávání trvalého pobytu a práce. „Jsou tu tisíce, statisíce lidí, kteří jsou legálně v Itálii, platí daně, zdravotní pojištění a za pár týdnů a měsíců tu budou bez papírů, nelegálně, což znamená zvýšení kriminality, a ne boj s ní nebo její prevenci,“ varoval Orlando.

Dekret ze stejných důvodů ruší také neapolský starosta, který řekl, že je připraven pustit do přístavu loď Sea Watch 3 s 32 migranty na palubě, kteří byli zachráněni 22. prosince. Itálie to odmítala stejně jako Malta.

Možná to však nebude potřeba, přístup totiž změnilo Nizozemsko, pod jehož vlajkou loď pluje. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Lennart Wegewijs řekl, že země je ochota přijmout část migrantů, pokud tak učiní i další země.

Salvini pobouřen

Ministr vnitra Matteo Salvini na výroky starostů zareagoval pobouřeně: „Při všech problémech v Palermu myslí levicový starosta na neposlušnost ohledně migrantů.“ Podle něj by měli starostové myslet na občany v nouzi, a ne na migranty.

The Local zmiňuje, že si podobné vzpoury mohou starostové odskákat. Připomíná osud Domenica Licana, který byl starostou kalábrijského města Riace a dosáhl ekonomického růstu pomocí přijímání migrantů. Momentálně má trest domácího vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám