Hlavní obsah

Slováci odmítli pakt OSN o migraci

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Poslanci slovenského parlamentu ve čtvrtek odmítli globální pakt Spojených národů o migraci. Pro usnesení hlasovalo 90 vládních i opozičních poslanců ze 142 přítomných.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Budova slovenské Národní rady (ilustrační foto)

Článek

Slovensko se tak připojilo k Česku, Spojeným státům, Maďarsku, Polsku, Rakousku a Austrálii, které dokument rovněž odmítly. Globální pakt o migraci by měly státy OSN přijmout na konferenci v Marrákeši v první polovině prosince a v lednu by o něm mělo jednat Valné shromáždění OSN.

Odmítnutí paktu slovenskými poslanci může vést k demisi šéfa slovenské diplomacie Miroslava Lajčáka, který se na přípravě migračního paktu podílel během svého ročního působení ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN, ve které skončil letos v září.

„Pokud si Slovensko zvolí cestu xenofobie a netolerance, musí si najít jiného ministra zahraničí,“ nechal se slyšet Lajčák. Šéf slovenské diplomacie chce ale ještě počkat na rozhodnutí vlády v této otázce.

Beblavý: Danko je agent ruských zájmů

Proti schválení paktu velmi aktivně vystupoval předseda parlamentu a vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko. Poslanec SNS Jaroslav Paška v rozpravě upozornil, že schválením paktu by Slovensko ztratilo možnost jednat v jistých oblastech samostatně.

Šéf opoziční strany Spolu Miroslav Beblavý ho označil za člověka, který prosazuje ruské zájmy. „Je to hra pana Danka, který se snaží rozložit slovenskou zahraniční politiku, zbavit se pana Lajčáka a prosazovat ruské zájmy. Pan Danko je agent ruských zájmů a pan Lajčák je garant evropské politiky ve slovenské vládě,“ konstatoval Beblavý.

Globální pakt o migraci má podle obhájců dokumentu zlepšit mezinárodní řešení uprchlické problematiky, jeho cílem je podpora bezpečné, řízené a legální migrace a snížení počtu případů pašování lidí a obchodování s lidmi. Kritici naproti tomu upozorňují, že pakt zastírá rozdíly mezi legálními a nelegálními migranty, a tím podněcuje k větší migraci, včetně migrace nelegální.

Reklama

Výběr článků

Načítám