Hlavní obsah

V Hesensku budou přepočítávat volební hlasy, komise chybovaly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Křesťanští demokraté (CDU), vítězové voleb v německé spolkové zemi Hesensko, odkládají na pátek plánované rozhodnutí, se kterou stranou povedou koaliční rozhovory, napsala agentura DPA. V minimálně 12 okrscích se totiž bude muset opakovat sčítání hlasů vzhledem k velkým pochybením volebních komisí, napsal list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Foto: Arne Dedert, ČTK/AP

V minimálně 12 volebních okrscích Hesenska se musejí přepočítat volební hlasy

Článek

Není vyloučeno, že se po přepočtu změní volební výsledky. Druhé Zelené od třetí sociální demokracie (SPD) totiž dělilo jen 94 hlasů.

K závažným chybám patřilo třeba to, že volební komise započetla výsledky nesprávné straně, zapomněla vzít v úvahu jednu hromádku hlasů nebo že výsledek dokonce jen odhadla.

Podezření budí odchylky ve výsledcích některých stran. Křesťanští demokraté (CDU), kteří volby s 27 procenty hlasů vyhráli, například v jednom z obvodů dostali jen 6,9 procenta, i když v okolních a podobně složených obvodech měli procent výrazně více. Alternativa pro Německo (AfD) zase v jednom obvodu měla jen 0,3 procenta hlasů, když ve třech okolních získala mezi 4,5 a 10,1 procenta.

Pokud se po přepočtení hlasů podaří SPD překonat Zelené, mohlo by to případně znamenat otevření možnosti vzniku koalice SPD, Zelených a svobodných demokratů (FDP). Liberálové vládu pod vedením Zelených zatím jasně odmítali, kdyby v jejím čele ale stál sociální demokrat, mohl by být jejich postoj jiný.

Nejpravděpodobnějším řešením však stále zůstává pokračování kabinetu CDU a Zelených, který má v novém parlamentu většinu jednoho hlasu.

Reklama

Výběr článků

Načítám