Hlavní obsah

Přistěhovalci volají v Německu po spolkovém dnu rozmanitosti

– Berlín

Organizace hájící zájmy etnických a náboženských menšin při příležitosti 28. výročí sjednocení Německa vyzvaly, aby byl ve Spolkové republice zaveden den rozmanitosti, v rámci něhož by měla být oslavována diverzita. Pod výzvu se podepsala mimo jiné turecká a íránská obec, iniciativa Černí lidé v Německu či svaz syrských pomocných spolků.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Středeční demonstrace v Mnichově. Země slaví výročí sjednocení Německa.

Článek

Dnem německé rozmanitosti by Německo mělo podle iniciátorů výzvy oceňovat pozitivní stránky přistěhovalectví. "Je důležité, aby bylo každý rok symbolicky slaveno znovusjednocení," uvádí organizace v apelu. Symbolický akt uznání různorodosti společnosti však potřebuje i přistěhovalecká komunita.

Oslavy nejen pro bílé

Německá jednota je podle signatářů obvykle nahlížena z čistě „bílého” pohledu východních a západních německých Němců a na ostatní Němce se často zapomíná. Přitom je podle textu německá jednota částečně provázena "rasistickými zkušenostmi".

Také velká část východoněmeckého obyvatelstva pocítila v letech po znovusjednocení odcizení a stigmatizaci; jednota zůstane nedokončena, pokud se o těchto příbězích nebude mluvit, zdůrazňují menšinové spolky.

Třídenní oslavy německého znovusjednocení vrcholí právě dnes v Berlíně. V tamním dómu se dopoledne uskutečnila za přítomnosti prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a kancléřky Angely Merkelové ekumenická bohoslužba. Hlavní slavnostní akt se pak za účasti ústavních činitelů koná kolem poledne v Německé státní opeře. Mezitím už třetím dnem pokračují lidové oslavy na prostranstvích kolem Braniborské brány a historické budovy Říšského sněmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám