Hlavní obsah

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, prohlásil Zeman

Berlín
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Řekl to v Berlíně během své návštěvy v Německu. Ve čtvrtek se setkal se zástupci světových firem, které investují v Česku. Vyzval je, ať v tom pokračují, protože jde o bezpečnou zemi a také jsou v tuzemsku stále ještě nižší platy než ve státech západní Evropy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) ss ministerským předsedou Spolkové země Braniborsko Dietmarem Woidtkem na zámku Cecilienhof v Postupimi.

Článek

„Mimochodem, mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, protože jakákoliv světová hospodářská krize je způsobena blbostí politiků a blbostí bankéřů,” řekl Zeman zástupcům německých firem. Konkrétní politiky nejmenoval, ale jasně se postavil proti protekcionismu a clům.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Miloš Zeman se setkal v Berlíně se zástupci německých firem. Vlevo velvyslanec ČR v Německu Tomáš Podivínský, vpravo kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

„První lekce jakékoliv seriózní ekonomické učebnice je: vyhněte se protekcionismu, vyhněte se sankcím, vyhněte se clům. Je paradoxní, že řada politiků nečetla ani tuto první lekci," poznamenal český prezident.

Zástupce firem, mezi nimiž byly například společnosti Deutsche Bahn, Škoda Auto, BMW nebo BASF, také vyzval k tomu, aby nadále investovali v Česku. Argumentoval třeba tím, že Česká republika je jednou z nejbezpečnějších zemí na světě a jsou v ní stále výrazně nižší platy než ve státech západní Evropy.

Foto: Ralf Hirschberger, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman si během návštěvy zámku v Postupimi prohlédl stůl Winstona Churchila.

Kromě setkání s německými investory jednal Zeman také s braniborským ministerským předsedou Dietmarem Woidtkem. Probírali spolu ekonomickou spolupráci, investice Energetického a průmyslového holdingu (EPH) v Braniborsku a také současnou politickou situaci.

V braniborské metropoli Postupimi si mohl prezident prohlédnout na zámku Cecilienhof místnost, v níž byla po skončení druhé světové války podepsána postupimská dohoda. „Tady jsem ještě nikdy nebyl. Žena se domnívala, že jsme tu byli, ale to bych si pamatoval,” řekl prezident.

Merkelová je kolegyně

V pátek se Zeman setká s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. V rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že není důvod vnímat ji jako oponentku, protože s ní sice nesouhlasí v názorech na migraci, ale v dalších věcech se shodnou, opět jmenoval například cla. Merkelovou označil za kolegyni.

Zeman se v pátek setká i s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám