Hlavní obsah

Otrava Verzilova souvisí se smrtí novinářů v Africe, tvrdí skupina Pussy Riot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská protestní skupina Pussy Riot se domnívá, že otrava jejího zakladatele a bývalého vůdce Pjotra Verzilova souvisí se smrtí tří ruských novinářů ve Středoafrické republice. Oznámila to ruská média. Verzilov se měl údajně dovědět, kde za jejich vraždou stál.

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Pjotr Verzilov při protestu během mistrovství světa ve fotbale

Článek

V Africe byli letos v červenci zabiti tři novináři v čele s investigativcem Orchanem Džemalem, v Rusku dobře známým. Natáčeli údajně snímek o ruských žoldnéřích bojujících v Sýrii a Iráku.

Bývalá Verzilovova manželka Naděžda Tolokonnikovová řekla televizi Dožď, že Verzilov dostal díky svým kontaktům den před otravou informaci o původcích útoků na novináře. Verzilov pocítil zdravotní problémy minulý týden po soudním jednání s členkou Pussy Riot Veronikou Nikulšinovou. Převezen byl o víkendu na kliniku do Berlína, kde lékaři konstatovali pravděpodobnou otravu neznámou látkou.

„Informace ze Středoafrické republiky mohou s případem (Verzilova) souviset, protože mohl zajímat ruské tajné služby nebo jiné úřady, možná i ve Středoafrické republice,” řekla Tolokonnikovová. Verzilov v minulosti s jedním ze zavražděných novinářům spolupracoval. Tolokonnikovové se údajně krátce před otravou svěřil, že očekává „senzační informace”.

O život přišli v Rusku kromě Džemala režisér Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Natáčeli snímek o Vagnerově soukromé vojenské společnosti, která údajně ve Středoafrické republice působí. Její bojovníci zasáhli v minulosti do bojů na východě Ukrajiny a bojovali i v Sýrii a Iráku. Novináři rovněž chtěli získat informace o působení ruských vojenských instruktorů v zemi.

Africkou cestu novinářů a vyšetřování Vagnerovy skupiny financovalo Středisko pro správu vyšetřování (CAR), organizace zřízená a financovaná ruským exulantem Michailem Chodorkovským, bývalým oligarchou a vyhlášeným odpůrcem Kremlu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám