Hlavní obsah

Myšlení v Saské Kamenici je otrávené, píší německá média

Zatěžkávací zkouška pro právní stát ve spolkové zemi Sasko, štvanice, selhání státu. Těmito slovy komentují německá média situaci v Saské Kamenici (Chemnitz). Tam se vyhrotilo napětí po konfliktu, při němž o víkendu zemřel německý občan, kvůli čemuž skončili ve vazbě dva muži z Iráku a Sýrie. Situace se chopili radikálové, kteří napadali přistěhovalce a lidi exotičtějšího vzhledu a pořádali jeden protest za druhým.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace v Saské KameniciVideo: Reuters

 
Článek

„Myšlení v Saské Kamenici je otrávené. Od neděle zde vládne nenávist. A staví se zde v německé společnosti zdi, které se stanou nepřekonatelnými,“ píše server týdeníku Focus.

V podobném duchu komentuje dění deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Kde může dojít ke štvanicím, tam skončil právní stát. Kdo vyzývá k ‚honu‘ na lidi jiného původu, je štváčem. Již účast na sroceních, z nichž jsou ohrožováni lidé, je trestná. Stát, a jenom stát, je zodpovědný za veřejnou bezpečnost,“ uvádí list.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Demonstrace v Saské Kamenici přerostly v násilné střety.

„Braní spravedlnosti do vlastních rukou, po kterém tito lidé lační, je jen formou barbarství,“ píše Stuttgarter Zeitung.

Noviny Mitteldeutsche Zeitung jsou přesvědčeny o tom, že lidé v Sasku jsou často neprávem poučováni, pokud jde o pravicový extremismus. „A přece je faktem, že je na Východě autoritářský a xenofobní způsob myšlení rozšířen daleko za řady příznivců AfD.“

Foto: Woitas Jan, ČTK

Demonstrace pravicových radikálů v Saské Kamenici (Chemnitz)

„Právní stát v Sasku je před zatěžkávací zkouškou. Politici, policie a tajná služba musejí přesně sledovat, co se děje, a postupovat důrazněji. Jinak série pravicově radikálních a xenofobních činů v Sasku nikdy neskončí. Pomůže jen jedna strategie: nulová tolerance. Totéž ostatně platí i pro uprchlíky, kteří se zde dopustí trestného činu,“ míní list Neue Osnabrücker Zeitung.

Foto: Woitas Jan, ČTK

Demonstrace v Saské Kamenici (Chemnitz), lidé na transparentech požadují zastavení přílivu azylantů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám