Hlavní obsah

Osmnáctiletou Polku při závěrečné zkoušce v autoškole usmrtil vlak, komisař utekl

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěrečná zkouška 18leté adeptky na řidičský průkaz v Nowém Targu na jihu Polska skončila tragicky. Během zkušební jízdy přehlédla značku stop před železničním přejezdem, na kterém jí vzápětí zhasl motor. Na přejezdu ji pak smetl vlak. Náraz nepřežila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Když zkušební komisař vystoupil z auta a máváním se snažil zastavit přijíždějící osobní vlak, dívka se ještě několikrát neúspěšně pokusila nastartovat auto. Vlak po nárazu tlačil vůz asi sto metrů před sebou, informovala v sobotu televize TVN24.

Tragédie, která otřásla Polskem, vyvolala množství pochybností o postupu 62letého zkušebního komisaře. Ten se v kritickou chvíli dopustil několika zásadních chyb. Hlavně po nerespektování značky stop měl hned, ještě před vjezdem na koleje, zastavit auto a ukončit závěrečnou zkoušku.

Když se tak nestalo a následně dívce na přejezdu zhasl motor, měl se soustředit na záchranu jejího života a ne vozidla, ve kterém do poslední chvíle bezradně seděla připoutaná, informovala pobouřeně polská média.

Proč zkušební komisař nechal dívku na pospas osudu, proč jí neodepnul pásy a nenařídil opustit auto? Na tyto a další otázky se snaží najít odpovědi prokuratura v Nowém Targu. Ta má k dispozici kamerový záznam tragédie z vozidla autoškoly i ze železničního přejezdu a vůči komisaři, kterému se při nehodě nic nestalo, zahájila stíhání za způsobení mimořádně závažné dopravní nehody s následkem smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám