Hlavní obsah

Muslimský pár odmítl podávat ruku, nedostal občanství ve Švýcarsku

Švýcarsko odmítlo udělit občanství jednomu muslimskému páru. Muž a žena odmítali během procedury schvalování své naturalizace úředníkům opačného pohlaví podávat ruku. V sobotu o tom informovala radnice města Lausanne, jejíž komise o přijetí páru rozhodovala.

Foto: Profimedia.cz

Podání ruky s představitelem státu je ve Švýcarsku běžná záležitost (ilustrační foto)

Článek

„Projevovali velké obtíže, když měli odpovídat na otázky lidí opačného pohlaví,” sdělil starosta města Lausanne Grégoire Junod podel agentury AFP.

„Usoudili jsme, že nesplnili podmínku integrace (do švýcarské společnosti),” uvedl Junod.

Server Newsweek k případu uvedl, že švýcarské úřady očekávají, že žadatelé o přidělení občanství jsou schopni předvést, jak se integrovali do švýcarské kultury, a rovněž tak musí jasně vykazovat úctu ke švýcarskému právu a institucím.

Někteří muslimové tvrdí, že jim víra zakazuje mít jakýkoliv fyzický kontakt s osobami opačného pohlaví s výjimkou několika členů nejbližší rodiny. Podle Junoda je svoboda víry a vyznání samozřejmě v zemi respektována, avšak náboženské praktiky v žádném případě nesmí překračovat zákony.

Když už chceme občanství nějaké země, měli bychom přece jen dodržovat jeho právní řád a princip rovnosti mezi muži a ženami.
starosta Lausanne

„Když už chceme občanství nějaké země, měli bychom přece jen dodržovat jeho právní řád a princip rovnosti mezi muži a ženami,” poznamenal starosta Lausanne,” poznamenal starosta Lausanne.

Místostarosta města Pierre-Antoine Hildbrand upozornil, že nepřipadá v úvahu, aby úzkoprsá bigotnost převažovala nad švýcarskou ústavou.

Podání si ruky s představitelem státu je ve Švýcarsku běžná záležitost. Před dvěma lety švýcarská střední škola dočasně vyloučila dva muslimské studenty, kteří odmítli podat ruku své učitelce. Švýcarské úřady také například uložily vysokou pokutu otci muslimských dívek, protože jim nedovolil zúčastnit se se spolužáky povinných kurzů plavání.

Muslimský pár, jehož národnost nebyla zveřejněna, podstoupil řízení už na jaře. O jeho výsledcích úřady informovaly ale až nyní. Žadatelé mají nyní 30 dní na podání odvolání proti rozhodnutí příslušné komise v Lausanne.

Zpráva shodou okolností přichází nedlouho poté, co muslimská ženě ve Švédsku vysoudila odškodnění za to, že byla vyhozena od pracovního pohovoru kvůli podání ruky muži. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám