Hlavní obsah

Osmnáctiletou odsoudili v Británii na doživotí za přípravu atentátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Doživotní trest za přípravu teroristického útoku na území Velké Británie a pokus odcestovat do Sýrie, aby se se přidala k Islámskému státu, dostala v pátek zatím vůbec nejmladší žena odsouzená ve Spojeném království za terorismus. Vinnou byla teprve osmnáctiletá Safa Boularová uznána už 4. června. Po podmínečné propuštění může požádat nejdříve za třináct let, uvedla BBC.

Foto: Handout, Reuters

Odsouzená Safa Boularová

Článek

Vysoký trest dostala, i když byla souzena jako nezletilá.Soudce Mark Dennis jí vyměřil doživotí s 13letým minimem i přesto, že se během procesu prohlašovala za deradikalizovanou. Soudce odmítl argument obhajoby, že Boularová byla manipulována a zneužita. Označil obžalovanou za "bystrou a velmi jasně se vyjadřující osobu", která i nadále představuje značné nebezpečí pro veřejnost.

„Obžalovaná se zatím nepodrobila deradikalizačním mechanismům, které by mohly zcela zvrátit její dřívější způsob uvažování," řekl Dennispodle ČTK.

Boularová se radikalizovala v roce 2015 po atentátech v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí. Na Instagramu se seznámila s britským bojovníkem Islámského státu Naweedem Hussainem a na dálku si ho vzala. Chtěla za ním odjet a stát se sebevražednou atentátnicí, ale britské úřady jí v tom zabránily, když jí zabavily pas.

Poté se rozhodla zaútočit granáty a střelnou zbraní na Britské muzeum. O plánu řekla agentovi tajné služby MI5, který se vydával za extremistu. Když jí sdělil, že její muž byl zabit při útoku dronu, jen to posílilo její odhodlání zaútočit. [celá zpráva]

I poté, co na ni byla uvalena vazba, pokračovala s matkou a starší sestrou v osnování plánů na další atentát. Terčem se měl stát parlament. Zaútočit měla její starší sestra Rizlaine, která byla také odsouzena na doživotí s tím, že si musí odsedět minimálně 16 let.

Jejich matka Mina Dichová byla odsouzena na šest let a devět měsíců za napomáhání svým dcerám. Všechny tvoří první čistě ženskou teroristickou skupinu ve Velké Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám