Hlavní obsah

V Británii usvědčili z terorismu dosud nejmladší dívku, je jí osmnáct let

Londýn

Mladá Britka, která chtěla zaútočit na londýnské Britské muzeum, byla uznána vinnou z plánování teroristického útoku. Osmnáctiletá Safaa Boularová je nejmladší Britkou usvědčenou teroristkou z Islámského státu, uvedla v pondělí britská BBC. Kromě plánování útoku byla Boularová shledána vinnou rovněž kvůli pokusu odcestovat do Sýrie, kde se chtěla provdat za islamistického bojovníka. Výši trestu si vyslechne zhruba za šest týdnů.

Foto: Reuters

Safaa Boularová

Článek

Britka si začala na internetu dopisovat s bojovníkem Navídem Husajnem, když jí bylo 16 let. Rozhodla se, že se k němu v Sýrii přidá, aby se mohli vzít a pak společně spáchat sebevražedný útok. Husajn poslal dívčině starší sestře Rizlaine 3000 liber (téměř 90 tisíc korun), aby zaplatila za cestovní výdaje. Obě sestry ale byly v srpnu 2016 zadrženy. Úřady je pustily sice následně na kauci, ale zabavily jim cestovní pasy.

V plánování pokračovala i po smrti džihádisty

Safaa Boularová si s Husajnem i nadále dopisovala a pár spolu probíral plány jejího útoku na Britské muzeum, které je jednou z velkých atrakcí pro návštěvníky Londýna.

"Záměrem Safay Boularové bylo způsobit vážné zranění a smrt," uvedla obžaloba. Když byl Husajn v dubnu 2017 v Sýrii zabit, Boularová napsala, že se chce "stát mučednicí". "Mé srdce touží po tom... setkat se poprvé s mým drahým mužem," uvedla tehdy.

Foto: Handout, Reuters

Rizlaine Boularová

Osm dní nato byla Safaa zadržena, v plánech na útok v centru Londýna ale pokračovala její sestra Rizlaine i matka Mina Dichová. 25. dubna se obě dvě vydaly na obhlídku míst ve Westminsteru, o den později si v obchodě koupily nože a další den, kdy měly v plánu zaútočit, je policie zatkla. Dvaadvacetiletá Rizlaine Boularová a čtyřiačtyřicetiletá Dichová se letos v únoru k plánování teroristických útoků přiznaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám