Hlavní obsah

Letci RAF předvedli nad Londýnem své umění

– Londýn

Velkolepou leteckou show oslavila v úterý Velká Británie sté výročí založení Královských leteckých sil (RAF). Piloti ve stovce letadel předvedli své umění nejen přihlížejícím asi 70 tisícům lidí, ale také britské panovnici královně Alžbětě II. a celé její rozvětvené rodině, která show sledovala z balkónu Buckinghamského paláce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecká přehlídka v BritaniiVideo: Reuters

 
Článek

Na obloze se předvedly nejen nové bitevníky F-35 a spitfires, ale i stroje z bitvy o Velkou Británii z druhé světové války.

Rozhodnutí o založení Royal Air Force (RAF) padlo v listopadu 1917 a v praxi se začalo uskutečňovat 1. dubna 1918. Nejslavnější érou RAF je období druhé světové války a bitvy o Velkou Británii. Piloti, mezi nimi i více než dva tisíce Čechů a Slováků, ubránili ostrov před masivní ofenzivou německé Luftwaffe.

Foto: Profimedia.cz

Velká Británie oslavila přehlídkou sté výročí založení Královských leteckých sil

Právě tuto etapu RAF zmínila v krátkém projevu také Alžběta II. Pogratulovala královskému letectvu a vyzdvihla jejich přínos obrany země. „Vzpomínám na bitvu o Británii a na to, co bylo na obloze nad námi. Nikdy nezapomeneme na odvahu a oběti té doby,“ dodala královna.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Princové Harry a William s manželkami sledují leteckou přehlídku nad Londýnem.

Ve svém projevu na Westminsterském opatství arcibiskup z Canterbury  řekl, že RAF hrál "rozhodující faktor při zachování nezávislosti této země, její demokracie a svobody, její naděje na civilizaci a jejího přínosu pro lidstvo pro budoucnost".

Reklama

Výběr článků

Načítám