Hlavní obsah

O migraci se špičky EU dohadovaly do rána, o brexitu bylo jasno za pět minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pouhých pět minut trvalo na probíhajícím summitu Evropské unie v Bruselu premiérům a prezidentům 27 zemí EU přijetí společného postoje k vývoji jednání o britském odchodu z evropského bloku. O společném postoji k migraci státníci osmadvaceti zemí Evropy přitom jednali do rána. Výsledkem zdlouhavého a složitého jednání bylo upuštění od kvót.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda evropské komise Jean-Claude Juncker svérázně zdraví nejmenovaného unijního představitele. V pozadí pobavený řecký premiér Alexis Tsipras.

Článek

Krátce před začátkem páteční schůzky šéfů států a vlád zemí EU bez britské premiérky Theresy Mayové šéf unijního vyjednávacího týmu Michel Barnier řekl novinářům, že ačkoli jednání pokročila, přetrvávají velké a zásadní rozdíly v postojích obou stran. Barnier zároveň zdůraznil, že času na brexitové vyjednávání je už velmi málo.

Sedmadvacítka následně předvedla rychlost v praxi. V 11:21 oznámil mluvčí Aamann začátek diskuse a v 11:26 jeho šéf Tusk tweetoval, že příslušné závěry byly schváleny.

Krátký čtyřbodový text na žádost Španělska připomíná také potřebu vyřešit otázku Gibraltaru.

Poslední bod závěrů přitom upozorňuje členské státy, unijní instituce a další zainteresované subjekty, aby na všech úrovních zrychlily své přípravy na všechny možné výsledky brexitového vyjednávání.

Finální dohoda má být do října

Vyjednavači 27 zemí EU a Londýna by měli mít do říjnového summitu EU připraven finální text dohody o vystoupení Británie z evropského bloku na jaře 2019 tak, aby dokument mohl včas projít příslušným ratifikačním procesem.

Paralelně by obě strany měly mít v říjnu k dispozici také text politické deklarace o budoucí podobě vzájemných vztahů, na které se ale prakticky ještě nezačalo pracovat.

Barnier v pátek dopoledne připomněl, že se ale stále nepodařilo vyřešit především komplikovanou otázku režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem.

"Po brexitu si EU přeje mít s Británií ambiciózní partnerství, jak v obchodu, tak v bezpečnostní oblasti. Ale musíme ho založit na našich hodnotách a principech," poznamenal vyjednavač. Jedním z nich pro EU27 je jednota vnitřního trhu, z níž Britové nemohou "vyzobávat třešničky na dortu", autonomie rozhodovacího procesu v EU a ochrana základních práv unijních občanů. "To je klíč pro naši budoucí spolupráci v bezpečnosti," poznamenal Barnier s tím, že času je málo. "Jsem připraven pozvat britskou delegaci zpět do Bruselu už v pondělí," dodal.

Po diskusi o vývoji jednání s Británií nyní ještě 27 premiérů a prezidentů čeká debata o reformě eurozóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám