Hlavní obsah

Italský premiér požaduje povinné přerozdělování migrantů

– Řím • Aktualizováno

Nový italský premiér Giuseppe Conte zdůraznil při úterním projevu v Senátu před večerním hlasováním o vyslovení důvěry vládě, že jeho země požaduje automatické a povinné přerozdělování žadatelů o azyl mezi zeměmi Evropské unie. Uvedla to televize RAI, která o projevu informovala. Tento bod se objevil už v koaliční smlouvě mezi Ligou severu a Hnutím pěti hvězd.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Giuseppe Conte při projevu v Senátu

Článek

„Jasně žádáme opuštění (stávajících) dublinských dohod s cílem dosáhnout efektivního dodržování principu sdílení odpovědnosti a zavedení automatického principu povinné relokace žadatelů o azyl,“ řekl Conte v Senátu. Zdůraznil, že „prvním testem nového způsobu, který chceme uplatnit v dialogu s evropskými partnery, je otázka imigrace“. Podle stávajícího systému migrant žádá o azyl v první zemi EU, kam dorazil.

„Každému je jasné, že řízení migračního proudu selhalo,“ dodal. „Evropa dovolila sobecké uzavírání mnoha členských zemí, což skončilo tím, že náklady a obtíže, které by měly být sdíleny, zůstaly na ramenou pohraničních zemí.“

Conte před senátory prohlásil, že toto téma vyzdvihl při prvním rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, které dal najevo význam této otázky. Rozhovor s ní označil za pozitivní.

Deportace půl miliónu lidí

Automatická relokace migrantů žádajících o azyl se objevila už v koaliční smlouvě mezi Ligou severu a Hnutím pěti hvězd, které je de facto programovým prohlášením jejich koaliční vlády. [celá zpráva]

Liga severu také požaduje deportaci půl miliónu nelegálních migrantů.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Italský premiér Giuseppe Conte (stojící) při projevu v senátu

Italská žádost se střetne se sílícím požadavkem části členských zemí, mezi něž patří i Česká republika, odstoupit od povinných kvót pro relokaci migrantů. Otázka je aktuální, protože se probírá nová podoba dublinského protokolu zvaná Dublin IV.

Conte slíbil snižování zadlužení

Conte také podle ČTK přislíbil, že bude usilovat o snížení mohutného státního dluhu. Italský dluh, který je po tom řeckém nejvyšší v eurozóně, je podle Conteho názoru udržitelný.

Snížení zadlužení země chce dosáhnout prostřednictvím hospodářského růstu, a ne pomocí úsporných opatření. Vláda chce snížit zaostávání Itálie v hospodářském růstu za zbytkem Evropy. "To je náš cíl," zdůraznil Conte, který hovořil o "jednotném evropském domu" a o "silnější, ale spravedlivější Evropě".

Сhce taky zrušit sankce na Rusko, což by mohlo napomoci obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám