Hlavní obsah

Ruského novináře Babčenka měl zavraždit válečník od Donbasu za 670 tisíc

Kyjev
Aktualizováno

Organizátor vraždy ruského novináře Arkadije Babčenka je Ukrajinec, který byl ve středu odpoledne v Kyjevě zatčen, oznámil šéf Ukrajinské tajné služby (SBU) Vasyl Hrycak. Na útok si najal svého známého, který má válečné zkušenosti. Na straně ukrajinských vládních sil se účastnil bojů na východě Ukrajiny, tvrdí Hrycak. Ukrajina oznámila Babčenkovu smrt v úterý, aby ve středu sdělila, že šlo o zinscenovanou akci a Babčenko se následně objevil na veřejnosti.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Arkadij Babčenko

Článek

Objednavatel nabídl za likvidaci Babčenka 30 tisíc dolarů (670 tisíc korun), 15 tisíc dolarů mu vyplatil jako zálohu. Samotný organizátor zločinu měl podle Hrycaka dostat od ruské strany 10 tisíc dolarů. Plánovaná vražda Babčenka byla podle šéfa SBU součástí velké operace, jejímž cílem je zlikvidovat opozičně smýšlející Rusy, kteří otevřeně kritizují ruskou vládu.

Organizátor akce měl také za ruské peníze sehnat zbraně a munici a pro jejich uložení na území Ukrajiny vytvořit sklad. Objednat měl zhruba 300 útočných pušek Kalašnikov, stovky kilogramů trhaviny a neomezený počet nábojů, napsal list Ukrajinska pravda. Po vraždě Babčenka měl organizátor v plánu odjet přes třetí zemi do Ruska.

Zabiják s úřady spolupracuje

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko ve středu zároveň oznámil, že vykonavatel novinářovy vraždy s ukrajinskými úřady od počátku spolupracoval. V případu tak bude vystupovat jako svědek. „Ve chvíli, kdy se Ukrajinská tajná služba dozvěděla o plánovaném činu, jsme byli schopni navázat spolupráci s osobou, která měla vraždu vykonat. Vykonavatel tak byl součástí operace, jejímž cílem bylo usvědčit organizátora a dozvědět se více informací o objednavateli,“ řekl Lucenko.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že Babčenkovi a jeho rodině bude poskytnuta nepřetržitá ochrana.

Babčenko před časem působil jako válečný zpravodaj v Donbasu na východě Ukrajiny a podle šéfredaktora listu Moskovskij komsomolec podporoval stanoviska ukrajinských úřadů vůči Rusku ohledně konfliktu v Donbasu, anexe Krymu či sestřelení civilního letu MH17 nad východní Ukrajinou.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ruský novinář Arkadij Babčenko (vlevo) a ukrajinský generální prokurátor Jurij Lučenko

Ukrajinská policie v úterý oznámila, že Babčenko byl v Kyjevě zastřelen neznámým pachatelem na prahu svého bytu. Útočník ho střelil několikrát do zad a zemřel v sanitce cestou do nemocnice. Útok oznámila Babčenkova manželka, která svého muže našla v tratolišti krve.

Jeho smrt ale byla zinscenovaná ukrajinskou tajnou službou, nevěděla o ní ani jeho žena. Ukrajinská tajná služba chtěla tímto způsobem zmařit plánovaný útok, o němž se dozvěděla asi dva měsíce předtím. Babčenko se nakonec objevil na veřejnosti ve středu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám