Hlavní obsah

Dítě visící z balkónu zachránil v Paříži přistěhovalec bez dokladů. Jako Spider-Man

– Paříž

V několika vteřinách vylezl po fasádě pařížské budovy, aby zachránil dítě, které viselo ve vzduchu ze čtvrtého patra. Hrdinou se stal dvaadvacetiletý Malijec bez dokladů Mamoudou Gassama. Mladý přistěhovalec se dočkal pochvaly od pařížské starostky i pozvánky do Elysejského paláce, kde se má v pondělí setkat s prezidentem Emmanuelem Macronem.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vše se odehrálo o sobotním večeru okolo osmé hodiny, kdy kolemjdoucí, kteří viděli dítě visící z balkónu ve čtvrtém patře domu na severu francouzského hlavního města, upozornili hasiče. Ti na místě zjistili, že asi čtyřletému dítěti už pomohl z nesnází mladý muž. „Naštěstí se tu vyskytl někdo, kdo byl v dobré kondici a měl odvahu pro dítě vyšplhat,“ řekli hasiči.

Úžasnou akci natočili ohromení kolemjdoucí, kteří se shlukli u budovy. Video zachycuje, jak muž s holýma rukama se během asi 30 vteřin vyšplhá přes čtyři balkóny, aby popadl dítě visící z jednoho balkónu a vtáhl jej do bezpečí.

V sociálních sítích se toto video rychle stalo virálním s již více než čtyřmi milióny zhlédnutími. Hrdina dne si mezi uživateli vysloužil přezdívku komiksového hrdiny Spider-Mana s připomínkou, že tentokrát jde o opravdového pavoučího muže.

Strach přišel později 

Strach dostal, až když dítě bylo v bezpečí. „Když jsme vešli do obývacího pokoje, začal jsem se třást, nemohl jsem se udržet na nohou, musel jsem si sednout,“ dodal.

Podle prvních informací z vyšetřování bylo dítě v bytě samo, bez jakéhokoliv dozoru.

Dítě v dětském domově 

Netrvalo dlouho a přišly reakce politiků chválících odvahu mladého zachránce. „Velké bravo pro Mamoudoua Gassamua za statečnost,“ zareagovala na Twitteru socialistická pařížská starostka Anne Hidalgová, která hrdinovi dne již poděkovala alespoň telefonicky.

„Řekl mi, že přijel před několika měsíci z Mali se snem, že si tu vybuduje život. Řekla jsem mu, že jeho hrdinský čin je příkladem pro všechny občany a že ho město Paříž určitě a rádo podpoří v úsilí usadit se ve Francii,“ uvedla starostka.

Krátce po dramatických událostech byl sedmatřicetiletý otec ohroženého dítěte podle zdrojů z francouzské justice zadržen kvůli zanechání potomka bez dozoru. O dítě se nyní stará sociální zařízení. Jeho matka během dramatických chvil nebyla v Paříži.

Reklama

Výběr článků

Načítám