Hlavní obsah

Kantor z britské mešity nabádal ke vpichování jedu do zmrzliny v obchodech

– Londýn

Před soudem ve Velké Británii tento týden stanul kantor z mešity, jenž sepsal návod pro takzvané osamělé vlky - teroristy, kteří chtějí vraždit ve jménu Islámského státu. Husnain Rashid džihádisty nabádal, aby například píchali jed do zmrzliny v obchodech nebo aby zaútočili na čtyřletého prince George v jeho škole. Informoval o tom deník The Guardian a další britská média.

Foto: Profimedia.cz

Husnain Rashid před soudem v Londýně

Článek

Dvaatřicetiletý islamista z města Nelson severně od Manchesteru podle obžaloby založil a spravoval hojně navštěvovaný web, který pojmenoval Osamělý Mudžáhid, tedy osamělý bojovník v islámské svaté válce. Na svůj web pověsil i návody na sestrojení výbušnin nebo zneužití chemikálií a chladných zbraní.

„Jeho doporučení zahrnovala vpichování jedu do zmrzliny v supermarketu a útok na prince George na jeho základní škole. Ve svých návrzích nerozlišoval mezi dospělými a dětmi, mezi příslušníky bezpečnostních složek a civilisty,“ prohlásila ve středu před londýnským soudem prokurátorka Annabel Darlowová.

Foto: Pool, Reuters

Prince George má nový portrét

Zveřejnil i adresu školy malého prince

Obžalovaný na svých stránkách zveřejnil i fotku prince George a adresu jeho školy spolu se siluetou džihádisty. Koláž doplnil heslem „Ani členy královské rodiny nenecháme na pokoji“. Dalšími doporučovanými cíli byly například halloweenský pochod v New Yorku nebo nádraží v Austrálii.

Kromě toho Rashid prostřednictvím aplikace Telegram komunikoval s teroristou žijícím v Sýrii. Konzultoval s ním mimo jiné možnost útoku laserem na dopravní letadla. Osnoval plán, jak při startu či přistání oslnit posádku tak, aby došlo k nehodě.

Proces by měl trvat šest týdnů. Rashid se bude zpovídat z celkem šesti trestných činů souvisejících s terorismem. Možnou výši trestu britská média nezmiňují.

Reklama

Výběr článků

Načítám