Hlavní obsah

Rusko z ničeho Česko neobviňuje a hned zopakovalo, že za novičokem klidně mohla být Praha

Moskva
Aktualizováno

Prahu z ničeho neobviňujeme, řekla ve čtvrtek mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v souvislosti s případem otravy agenta Sergeje Skripala. Česko dříve jmenovala proto, že ČR zkoumala nervově paralytické jedy. NATO podle ní ale využívá kvalit českých chemiků i při vývoji nových látek, uvedla podle agentury TASS v rámci rozsáhlého briefingu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

Článek

„Prahu nikdy nikdo z ničeho neobvinil a neobviňuje,“ mírnila svá starší slova Zacharovová, která dříve uvedla, že Česká republika je mezi zeměmi, odkud mohl pocházet jed, jímž byl otráven v 4. března v Salisbury dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija, což vyvolalo pobouření. [celá zpráva]

„Na rozdíl od britských kolegů jsme nikoho nikdy neobvinili. Jen jsme hovořili o tom, že v mediální sféře – a to ne v ruských médiích, ale v českých publikacích – existuje hodně materiálů potvrzujících potenciál České republiky v oblasti chemického výzkumu. To se prostě musí zmínit,“ řekla na závěr bloku věnovaného ČR Zacharovová.

V něm uvedla, že země NATO využívají kvalit českého chemického průmyslu při vývoji ochrany proti nervově paralytickým látkám. Zmínila, že Československo se protichemickou ochranou zabývalo už v době Varšavské smlouvy: „Ve všech masmédiích jsou články o tom, že po rozpuštění této organizace byl český vědecký potenciál v dané oblasti využit novými západními partnery z NATO.“ Připomněla také působení českých armádních chemiků během války v Zálivu.

Podle jejích slov je z otištěných článků v hromadných sdělovacích prostředcích o činnosti vědeckých center zkoumajících bojové otravné látky v České republice  možné dospět k závěru, že „významné místo v nich zaujímají nervově paralytické látky označované na Západě jako novičok“.

Opět ta stará obvinění

Zopakovala však i starší obvinění, že se tyto látky v ČR a dalších zemích dále vyvíjely. „Výzkum látek nazvaných novičok probíhal ve Velké Británii, v USA, v České republice a ve Švédsku. Výsledky, které získaly tyto země při vývoji nových jedů tohoto typu, byly zveřejněny ve více než dvou stech otevřených zdrojů v zemích NATO,“ pravila Zacharovová.

Zacharovová zmínila, že čeští experti získali opakovaně na svou činnost granty NATO. Podle ní je ve Vyškově středisko NATO na ochranu před zbraněmi hromadného ničení.

Reklama

Výběr článků

Načítám