Hlavní obsah

Polsko bude chtít odškodnění od Německa za druhou světovou válku

Varšava

Polsko bude hledat způsoby, jak získat od Německa odškodnění za ztráty a škody způsobené za druhé světové války, prohlásil ve středu před poslanci ministr zahraničí Jacek Czaputowicz, když je seznamoval s plány diplomacie pro letošní rok. V projevu se pečlivě vyhnul slovu „reparace“.

Foto: Profimedia.cz

Polský ministr zahraničí Jacek Czaputowicz

Článek

„Budeme hovořit o potřebě odškodnit Poláky za ztráty, které utrpěli během druhé světové války,” řekl ministr v části svého projevu. „Budeme hledat právní, politické a finanční cesty, jak získat náležité odškodnění,“ dodal.

Současně označil Německo za hlavního hospodářského a politického partnera vlády. „Přátelské vztahy s Německem jsou podmínkou úspěchu všech pozitivních projektů ohlašovaných na fóru Evropské unie,” řekl. Za hlavního spojence Varšavy Czaputowicz označil Spojené státy, Německo je podle ministra hlavním partnerem v Evropě.

Během ministrova projevu nebyl přítomen předseda vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński, který s myšlenkou válečných reparací od Německa loni v létě vyrukoval. Kaczyński tvrdí, že obrovské válečné ztráty a škody napáchané nacisty se dosud nepodařilo napravit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám