Hlavní obsah

Slováci nedůvěřují policii a soudům, vyplývá ze zprávy europoslanců

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slováci nedůvěřují veřejným institucím, především policii a soudnictví. Vyplývá to ze zprávy šestičlenné kontrolní delegace Evropského parlamentu (EP), která minulý týden navštívila Slovensko.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zpráva má 39 stránek a europoslanci v ní uvádějí, že kromě nedůvěry Slováků vůči veřejným institucím existuje v zemi obrovský nepoměr mezi legislativou a jejím uplatňováním v praxi. „Na Slovensku vládnou obavy z dosahování spravedlnosti v soudních procesech a trestních řízeních. Výběr hlavních prokurátorů a policejních nominantů je vnímán jako vysoce zpolitizovaný,“ uvádí zpráva.

Europoslanci připomněli, že na Slovensku byly zatím vyšetřeny pouze méně závažné korupční případy. Žádný případ korupce ve vysokých kruzích nebyl ukončen usvědčením a odsouzením.

Zástupci občanské společnosti a novinářů si podle zprávy stěžovali na nepřátelskou atmosféru vůči novinářům a existenci určitého tlaku na novináře ze strany politiků. Zároveň poukázali na nedostatečnou bezpečnost novinářů a na absenci dialogu vlády se zástupci občanské společnosti. Několik účastníků setkání s europoslanci vyjádřilo obavy z přítomnosti mafie a organizovaného zločinu v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám