Hlavní obsah

Německo se připravuje na sněhovou kalamitu, mrznout bude i v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo se chystá na přívaly sněhu a mráz, kdy rtuť teploměru klesne až na minus 10 stupňů Celsia. Zima bude ke konci týdne nejen v Alpách, ale i v nížinách, napsal v pondělí server týdeníku Focus s odkazem na varování německých meteorologů. Mráz se nevyhne ani České republice, kdy v noci na neděli teploty klesnou až k minus osmi stupňům, uvedl Meteopress.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výrazné ochlazení bude mít na svědomí chladný vzduch, který se bude nasouvat do Německa ze Skandinávie. Ten také výrazně zbrzdí nástup jarního počasí, uvedl německý meteorologický ústav.

Velký teplotní šok by měl podle německých meteorologů přijít v sobotu. Mrznout by mělo nejen na horách, ale i v nižších polohách. Teploty spadnou k minus 10 stupňům Celsia.

Od neděle by se měly teploty udržet pod bodem mrazu a přidat by se mělo také sněžení. Jak dlouho vydrží tento chladný ráz počasí, zatím meteorologové netuší.

Chladné počasí se nevyhne ani České republice. Prudce se ochladí v noci na neděli, kdy se očekává mráz až minus osm stupňů, a to i v nižších polohách, uvedla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. „Uplynulá neděle odpovídala teplotně dubnu, ta nadcházející nás vrátí do ledna,“ řekla Honsová.

Na rozdíl od Německa by v Česku mělo jen mrznout, žádné vydatné sněžení předpovědní moduly zatím neukazují. „Vypadá to opět na holomrazy,“ poznamenala Honsová.

Chladné počasí by mělo vydržet i na počátku dalšího týdne. „Zatím moduly počítají s teplotami 0 až –4 stupně i v pondělí a v úterý,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám