Hlavní obsah

Kiska chce obměnu vlády, nebo předčasné volby. Nedůvěra ve stát je nevídaná, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovenský prezident Andrej Kiska vidí jen dvě východiska z krize, v níž se země ocitla po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky: buď nastanou zásadní změny ve vládě, nebo předčasné volby. Ty řádné by přitom měly proběhnout až v roce 2020. V prvním celostátním veřejném vystoupení v rámci aktuální krize Kiska navíc poznamenal, že nedůvěra Slováků ve stát je obrovská.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska při projevu k národu po politické krizi vyvolané vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky

Článek

„I kdyby se motiv vraždy dvou mladých lidí ukázal být jakýkoli, velké množství lidí je přesvědčených, že tato tragédie v mnohém odráží slovenskou realitu. A to je strašná vizitka stavu naší republiky po 25 letech její existence,” řekl Kiska v mimořádném televizním vystoupení s tím, že se setká s představiteli všech parlamentních stran a bude chtít znát jejich návrh na řešení krize.

„Jsem připraven provést zemi touto složitou a tíživou situací. Zahájím jednání s politickými stranami o tom, jak si představují budoucnost, existenci vlády, vztah vlády a opozice, a především o tom, jak začneme obnovovat důvěru lidí na Slovensku ve svůj vlastní stát,“ dodal.

Pod povrchem je něco špatného. Něco špatného je v samých základech našeho státu.
Andrej Kiska

Podotkl také, že dal koaliční vládě týden čas, než se ke stávající krizi nějak postaví. Reakce kabinetu ale byla podle Kisky nedostatečná. „Pod povrchem je něco špatného. Něco špatného je v samých základech našeho státu,” řekl také Kiska.

Osobně slovenský prezident podle svých slov vidí jen dvě možná východiska: zásadní restrukturalizaci vlády, nebo vypsání předčasných voleb. Ty by ale museli odsouhlasit poslanci.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska při projevu k národu po politické krizi vyvolané vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky

„Nemůžeme zlehčovat atmosféru, která dusí naši zemi, nevraživost je obrovská, nedůvěra je nevídaná a pocit nespravedlivého státu téměř absolutní,” řekl dále Kiska.

Kiska dále uvedl, že o možném řešení politické krize jedná s premiérem Robertem Ficem (Směr-SD), pohled na věc je ale u obou státníků odlišný. Kiska požádal veřejnost, aby zatím důvěřovala vyšetřovatelům.

Danko vyzval ke klidu

Po Kiskovi vystoupil v televizním projevu také Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Řekl, že jako předseda vládní Slovenské národní strany je připraven vést dialog s hlavou státu a předsedou vlády, aby se vzniklá situace vyřešila.

O vraždě novináře Kuciaka a jeho snoubenky Danko řekl, že si přeje, aby „jejich vrah a objednavatel skončili v pekle“. Vyzval k oddělení vraždy od politiky a státu od mafie. „Nečiňme závěry dřív, než budeme mít důkazy, protože to vede k anarchii,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám