Hlavní obsah

Island se může stát jedinou zemí světa, kde bude zakázáno obřezávání chlapců

Reykjavík

Islandští zákonodárci hned z pěti parlamentních stran předložili návrh zákona, na jehož základě by se měl Island stát jedinou zemí světa, která zakáže obřezávání chlapců. Pro židy i muslimy je mužská obřízka náboženským rituálem, a tak se představitelé těchto náboženství bouří. Vyznavačů judaismu i islámu je na Islandu minimum, podle kritiků ale může jít o důležitý precedens.

Foto: Profimedia.cz

Obřízka židovského chlapce. Ilustrační foto

Článek

Mužská obřízka, která spočívá v odstranění předkožky penisu, nemá na rozdíl od té ženské negativní vliv na zdraví ani na sexuální život, uvedl deník The Independent. A zejména v judaismu má klíčovou roli, protože je symbolem uzavření smlouvy s bohem. Islandští zákonodárci ale chtějí nově obřezávání novorozených chlapců trestat až šesti roky vězení.

Ke kritice se kromě představitelů judaismu a islámu přidal také významný německý kardinál Reinhard Marx. Nechal se slyšet, že jde o nebezpečný útok na náboženské svobody. „Kriminalizace obřízky je velmi závažné opatření, které vzbuzuje obavy,“ prohlásil Marx podle deníku.

Právo dětí je přednější

Předkladatelé zákona ale mají jasno. Pokud jde o práva dítěte, jde právo rodičů na jeho náboženské vedení stranou. Mladíci by tak mohli podstoupit zákrok až ve chvíli, kdy budou duševně dostatečně zralí, patrně v dospělosti.

Islandští poslanci argumentují také tím, že jsou obřízky dělány v nesterilním prostředí, bez umrtvení a duchovními představiteli, nikoliv lékaři.

Island má 336 tisíc obyvatel, z toho asi 1 500 se hlásí k islámu a přibližně 250 k judaismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám