Hlavní obsah

Východní Slovensko se potýká s epidemií syfilidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trebišov

Východní Slovensko se potýká s epidemií syfilidy. Tato pohlavní choroba je v tamním okrese Trebišov rozšířena výrazně více než ve zbytku země, informoval úřad veřejného zdravotnictví. Krizový štáb rozhodl o izolaci nemocných ve zdravotnických zařízeních. Podle médií se syfilis šíří hlavně v jedné romské osadě.

Foto: Profimedia.cz

Trebišov

Článek

Loni v trebišovském okrese, kde žije přes 100 tisíc obyvatel, přibylo 115 nových případů onemocnění syfilidou. U dalších několika stovek lidí byla nemoc potvrzena již dříve. S ohledem na počet obyvatel je výskyt syfilidy v okrese až šestnáctinásobně vyšší, než je průměr v celé zemi.

Hygienici uvedli, že zhruba sedm z deseti případů onemocnění se týká samotného města Trebišov, a to zejména oblasti, kde lidé bydlí ve špatných hygienických podmínkách. Podle slovenských médií jde o místní romskou čtvrť, ve které žije několik tisíc lidí. Mezi nemocnými jsou i nezletilí.

Dětská prostituce? Policie spekulace odmítá

List SME napsal, že syfilis se v regionu šíří i prostitucí. Slovenská policie odmítla spekulace o možné prostituci dětí a rozšíření nemoci připsala špatným hygienickým podmínkám. Uvedla rovněž, že o rozšíření syfilidy v romské osadě v Trebišově získala informace již před rokem a že se situací začala zabývat spolu s dalšími úřady.

Krizový štáb nově rozhodl, že lidé trpící syfilidou budou izolováni v nemocnici. V první fázi by mělo být hospitalizováno méně než deset lidí. Regionální úřad veřejného zdravotnictví také vydal leták v romštině o nemoci, jejích příznacích a možnostech ochrany.

Syfilis se přenáší pohlavním stykem, kontaminovanými předměty nebo v těhotenství z matky na dítě. Neléčená nemoc může po čase vážně poškodit prakticky všechny orgány, nejčastěji kůži, kosti, srdce, mozek a míchu. V pozdějších stádiích může vést k duševním poruchám a smrti.

Syfilidou se každý rok nakazí také několik stovek lidí v Česku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám