Hlavní obsah

Rok vězení nebo pokuta pět tisíc. V Německu tvrdě stíhají čumily u nehod

Tvrdé postihy zavedlo Německo pro takzvané čumily, tedy ty řidiče a jejich spolujezdce, kteří jedou kolem dopravní nehody, filmují, fotografují a omezují dopravu. Od Nového roku se výrazným způsobem zpřísnily tresty. Hříšník může skončit až na rok ve vězení nebo zaplatí pokutu až 200 eur (zhruba pět tisíc korun), uvedl server Bussgeldkatalog.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tresty pro okounějící zvědavce platily u našich západních sousedů již dříve, potvrdil Novinkám Igor Sirota, mluvčí českého automotoklubu (ÚAMK). Pokud je nějaký hříšník vyfasoval, jejich výše se většinou pohybovala mezi 40 a 100 eury. Razantní postihy začaly platit od letošního 1. ledna.

Politici vysvětlují důvod přísných trestů snahou umožnit záchranářům, hasičům a policistům klid na práci, ale také potřebou chránit soukromí těžce zraněných a obětí dopravních nehod.

Pravidlo záchranné uličky

„Ze statistik vyplývá, že například v roce 2014 se v Německu stalo 2,5 miliónu nehod. Naštěstí ne všechny provázela vážná zranění nebo úmrtí. Přesto jejich řešení a odstraňování komplikovali přihlížející lidé. Ti zpomalují provoz, pletou se záchranným složkám do práce a nezřídka působí další problémy či karamboly,“ napsal server Bussgeldkatalog.

Řidiči by také měli počítat s tím, že pokud poruší pravidlo takzvané záchranné uličky, pokuta bude velmi vysoká. Jde o povinnost vytvořit volně průjezdný pás mezi stojícími nebo jedoucími auty v případě průjezdu vozidel záchranného systému. Nejnižší pokuta je 200 eur, nejvyšší 320 eur, ztráta dvou bodů a měsíční zákaz řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám